Bolag får avdrag för inställda och försenade flyg

Publicerad:
Tre turer ställdes in och 14 försenades. Nu får flygbolaget betala. Foto: Morgan Bäckvall

Under tre månader har 14 turer Torsby-Arlanda varit försenade och tre varit inställda. Därför minskar Trafikverket ersättningen till Amapola flyg AB med dryga 80 000 kronor.

Trafikverket har beslutat att reducera ersättningar för oktober, november och december på ett antal destinationer som Amapola flyg AB trafikerar i Sverige.

Under perioden har 14 turer Torsby - Stockholm/Arlanda varit försenade av operatörsberoende orsaker och tre inställda och minskar enligt sin matematik ersättningen med 83 333 kronor, ett så kallat avtalsvite. Den avtalade ersättningen är totalt tio miljoner kronor per år.

Brister

Amapola flyg AB började trafikera Torsby - Arlanda under 2019 och avtalet löper på fyra år. Trafikverket har beslutat om avtalsvite när det gäller brister i regularitet och punktlighet.

Under den aktuella tremånadersperioden har tre av de avtalade turerna ställts in på Torsby (Hagfors) - Arlanda. "Det finns ingen grund i avtalet för Amapola AB att ställa in dessa turer", skriver Trafikverket i sitt beslut.

"Ganska bra"

Martin Berglund är flygplatschef vid Torsby flygplats och förklarar att det inte har handlat om några brister i hans verksamhet.

– Nej, hade det haft någonting att göra med vår påverkan då är det vi som fått vitesföreläggande istället, säger Martin Berglund.

Han tycker inte att tre inställda flyg under perioden är mycket med tanke på att det handlar om cirka 240 avgångar under den aktuella tremånadersperioden.

– Vi har fyra flyg om dagen här och så bra regularitet som vi har nu har vi aldrig haft. Det fungerar klockrent. Tre inställda flyg med fyra turer om dagen, det tycker jag ändå är ganska bra. Det är inte många procent, säger Martin Berglund.

Amapola flyg AB får även avtalsvite för turerna Hemavan - Stockholm/Arlanda, Lycksele - Stockholm/Arlanda och Vilhelmina - Stockholm/Arlanda.

Artikeltaggar

ArlandaHagforsHagfors kommunNyheterTorsbyTorsby kommunTrafikverket

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare