Hoppa till huvudinnehållet

Så många semlor klämmer vi på fettisdagen

Publicerad:
Svenskarna trycker i sig uppskattningsvis 40 miljoner semlor under hela semmelsäsongen. Arkivbild.
Svenskarna trycker i sig uppskattningsvis 40 miljoner semlor under hela semmelsäsongen. Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

En tisdag dedikerad åt ett bakverk – som svällt på senare år. I dag trycker svenskarna i sig 132 ton mandelmassa och 211 ton grädde. Sammanlagt blir det sex miljoner semlor.

Fastlagsbulle, fettisdagsbulle, hetvägg – eller kort och gott semla. Svenskarna är förtjusta i den kardemummasmakande bullen fylld av mandelmassa och grädde. Så förtjusta att vi mosar i oss uppskattningsvis 40 miljoner under hela semmelsäsongen.

Fettisdagen är en av våra mest älskade fikadagar och är lite av bagarnas nationaldag, konstaterar Martin Lundell, vd på branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer.

– På konditorierna så får man ta in alla resurser man kan, en del bygger till och med om. Leverantörer har en gräddakut om grädden tar slut så att man kan få grädde med leveranstid inom en timme.

Chokladbollssemla

Under natten mot fettisdagen går bagarnas ugnar varma och i arla morgonstund inleds en hektisk arbetsdag som de flesta konditorer kan summera som "jättejobbig". Men känslan är positiv och faktum är att dagen blivit lite av en livboj för branschen, berättar Martin Lundell. Med lagom avstånd till jul har svenskarna på nytt fått upp sötsuget och är redo att slicka i sig grädden runt munnen. Fettisdagen står sig lika väl som kanelbullens dag och lucia, förklarar han.

Intresset för semlor har ökat på senare år, inte minst med draghjälp från utvikningar som semmelwrapen, chokladbollssemlan, croissantsemlan, eller varför inte semmelshaken? Varje år blir en ny, excentrisk variant sociala mediers favorit. Själva mängden semlor som äts har dock legat relativt konstant, upp och ned någon procentenhet.

2,6 miljoner ägg

För att göra en semla krävs inte jättemånga ingredienser men ihopslaget alla de sex miljoner bakverk som äts på fettisdagen blir det en dignande mängd råvaror: 132 ton mandelmassa, 211 ton grädde, 2,6 ton kardemumma, 211 ton vetemjöl, 42 ton smör, 2,6 miljoner ägg, 53 ton socker och 1 ton florsocker. Hur många kalorier det blir kan den intresserade räkna ut på eget bevåg.

Men med dessa kopiösa mängder, blir det inte mycket svinn?

– Det är det man försöker undvika. Med tanke på att man färdigställer semlorna just innan de säljs så blir det inte så mycket, säger Martin Lundell.

Mjöl kan sparas några dagar och bli nya bullar, även grädden klarar sig. Värre är om man som konditori köpt in för lite. En privatperson gör därför klokt i att förbeställa om man prompt ska ha semla från favoritbageriet, enligt Lundell.

"Gärna bitar i"

Trots att semlan inte är jättesvår att göra kan den variera kraftigt i smak och kvalitet, vilket gör den ultimata kompositionen högst personlig.

– Jag gillar en luftig bulle med mycket kardemummasmak. Sedan vill jag ha en mandelmassa med tydlig mandelsmak, gärna bitar av mandel i, med luftigt vispad grädde, säger Sveriges bagare och konditorers vd.

Niklas Svahn/TT

Sveriges bagare & konditorer

Sveriges bagare & konditorer är en branschorganisation för bagerier och konditorier i Sverige. Organisationen grundades år 1900 och har sedan dess arbetat för att göra det enklare att driva bageri och konditori. Sveriges bagare & konditorer har cirka 400 medlemsföretag. Bland de projekt organisationen driver kan nämnas tävlingarna Årets Konditor, Årets Bagare, SM Unga Bagare och Mack-SM.

Källa: Bageri.se

Artikeltaggar

Mat och dryck

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.