Mary har laddat med semlor på Kaffestugan

Publicerad:
Semlor från Kaffestugan i Hagfors Foto: Pia Holmström

Mary Liljemark på Kaffestugan i Hagfors som tillsammans med sina medarbetare laddat för att sälja mycket semlor under fettisdagen.

Hur har ni förberett er?

– Bagarna börjar alltid baka semlor klockan ett på natten på fettisdagen. I vanliga fall är det klockan fem. De brukar baka 1000-1200 semlor. Många är också förbeställda. Semlor är ju inget som man kan baka i förväg, det måste vara färskt, säger Mary Liljemark.

Hur har semmelförsäljningen förändrats under tiden du jobbat på Kaffestugan?

– Jag började jobba här på somrarna när jag var 12 år när min pappa Sigge köpte Kaffestugan och jag är 70 år nu. Då sålde vi mer semlor för då såldes semlor enbart på konditorier. Då var det många fler som ville äta semlan i varm mjölk, det som kallas hetvägg. Nu är det mest äldre som beställer in varm mjölk till semlan. Då när pappa tog över Kaffestugan hade semlorna trekantiga lock, det ändrade pappa. Han tycker att den blir mindre torr om den delas på mitten. Vi har gjort semlan på samma sätt sedan dess.

Så många semlor klämmer vi på fettisdagen

När på året börjar ni med semlor?

–Det är mellan nyår och trettonhelgen. Förr i tiden så var det aldrig före fettisdagen som man sålde semlor. Men Fettisdagen är fortfarande en av våra bästa försäljningsdagar på året, den andra är Alla hjärtans dag.

Hur äter man bäst en semla?

– Precis som den är med kaffe till. Jag har ätit fem semlor hittills i år, säger Mary Liljemark.

Artikeltaggar

HagforsKaffestuganMary LiljemarkNyheterSemla

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare