Hoppa till huvudinnehållet

Jobbade på Gruvön utan lön - nu stäms byggfirma på miljonbelopp

Publicerad:
Under bygget av den nya kartongmaskinen KM7 jobbade mycket utländsk arbetskraft. Nu stäms ett svenskt byggbolag för att ha betalat ut för lite lön till de utländska arbetarna. Foto: Håkan Strandman

Utländsk arbetskraft fick betydligt mindre betalt än sina svenska kollegor under bygget av den nya kartongfabriken på Gruvöns bruk i Grums. Nu stäms ett byggföretag på 27 miljoner kronor för lönedumpningen.

Genom att dumpa lönerna till utländska arbetare som inte var med i facket gjorde ett byggbolag i Katrineholm en vinst på 25 miljoner kronor under ett och ett halvt år. Det hävdar fackförbundet Byggnads i en stämning till Arbetsdomstolen.

I ett utskick från nyhetsbyrån Siren framgår det att byggföretaget nu stäms på totalt 27 miljoner kronor i skadestånd för utebliven lön till utländska arbetare. Det rör sig främst om jobb som utförts på Gruvöns bruk i Grums mellan december 2017 och maj 2019. Byggfirman gjorde bland annat betongarbeten som underentreprenör åt NCC.

Slog larm

– Det var en lokal ombudsman som slog larm. Han fick kontakt med några av de här utländska arbetstagarna och förstod att de inte fått rätt lön utbetald, säger Marie Nordström, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd.

Byggnads hävdar att det rör sig om kollektivavtalsbrott. Arbetarna har gått miste om en rad lönetillägg, som helglön, semesterersättning och traktamente.

– Vi företräder sex medlemmar i Byggnads som har lönekrav på mellan 200 000 och 300 000 kronor, plus 100 000 kronor vardera i skadestånd. Det är bara de vi företräder som kan få pengar. De flesta som drabbats är inte medlemmar i facket, säger Marie Nordström.

Hon räknar med att det kan ta mellan ett halvår och ett år innan ärendet fått en lösning.

– Arbetsdomstolen har slagit fast tidigare att man inte ska kunna tjäna på att inte följa kollektivavtal. Det är viktigt att respekten upprätthålls.

Artikeltaggar

ArbeteArbetsdomstolenBillerud Korsnäs GruvönByggbranschenByggnads Örebro VärmlandGrumsKollektivavtalLönerSkadestånd

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.