Jahn Teigen är död

Nöje/Kultur
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Den norske musikern Jahn Teigen blev 70 år. Arkivbild.
Foto: Ned Alley/NTB/TT
Jahn Teigen dog på Ystads sjukhus på måndagskvällen, uppger hans manager för norska nyhetsbyrån NTB.
Den folkkära artisten blev 70 år.

Sina sista år levde artisten ett tillbakadraget liv på Klockaregården i Ingelstorp utanför Ystad, dit han flyttade 2006. I samband med flytten berättade han för Ystads Allehanda att han hade rest runt i Skåne och fattat tycke för landskapet och uppskattade att få vara lite anonym, jämfört med i Norge.

-Jag var i Skåne under vintern och blev förtjust i folket, språket, andan, naturen, allt, berättade han för tidningen.

I samband med sin 60-årsdag blev han åter intervjuad av Ystads Allehanda och då beskrev han sig som en blandning av Carola, Björn Skifs, Tomas Ledin, Ulf Lundell och några till.

-Jag har gjort allt, sa han till YA.

Skrev ESC-historia

Teigen var en av Norges mest kända sångare och låtskrivare, som också medverkat i många musikaler, filmer och tv-program.

För de allra flesta var han kanske mest känd som flitig medverkande i den norska motsvarigheten till Melodifestivalen, Melodi grand prix. Han tävlade 14 gånger, vann fyra och har också medverkat i programmet som programledare, kommentator och pausunderhållning.

Tre gånger fick han representera Norge i Eurovision Song Contest, bland annat med låten "Mil etter mil" som blev en välkänd nollpoängare 1978.

För den svenska publiken blev han också känd som ersättare för Knut Agnred i Galenskaparna och After Shaves föreställning "Stinsen brinner" 1990. Han medverkade i trettio föreställningar och fick sedermera spela in en norsk version av Galenskaparnas hitlåt "Pappa jag vill ha en italienare".

Hans manager meddelar att familjen sörjer och inte önskar kommentera dödsfallet, skriver NTB.

Jahn Teigen och Herborg Kråkevik under ceremonin då han blev invald i Rockheim Hall of Fame i Trondheim 2012. Arkivbild.
Foto: Ned Alley
Fakta: Jahn Teigen

Fakta: Jahn Teigen

TT

Föddes: 1949 i Tønsberg

Familj: Var gift med Anita Skorgan 1984-87. Dottern Sara Skorgan Teigen.

Karriär: Representerade Norge i Eurovision song contest tre gånger, 1974 ("Hvor er du"), 1978 ("Mil etter mil") och 1983 ("Do re mi").

Var medlem i flera band, som Popol Vuh, Lions of Judea och Prima vera. Gav ut fler än 40 album och 60 singlar.

Fin utmärkelse: Utnämnd till Riddare av 1 klass av St Olavs Orden 2010.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.