Hoppa till huvudinnehållet

Värmländsk succé i Texas - vann barfota

Publicerad:
Inte ens att Minna Svärd fick hoppa barfota kunde hindra henne från att vinna stavhoppet.
Inte ens att Minna Svärd fick hoppa barfota kunde hindra henne från att vinna stavhoppet. Foto: Privat

Den 21-åriga värmländskan Minna Svärd gör sitt tredje år vid Texas A&M University och i helgen hade hon stora framgångar vid Lone Star Conference Championship med två guld och ett silver.

Ett av gulden kom i stavhopp trots att hon hoppade barfota!

Minna Svärd satsar på 400 meter häck och stavhopp men nu kom den första guldmedaljen på 400 meter utan häckar.

Under fredagen noterade hon tiden 56,63 i försöket och i finalen dagen efter gick det betydligt snabbare. Här vann hon på tiden 54,66 och det är ett nytt personligt rekord och även en rekordnotering för tävlingen Lone Star Conference samt ett rekord för Minnas skola Texas A&M University.

Om man sätter in den tiden i SM på Tingvalla i Karlstad den 31 augusti hade det räckt till ett silver. Moa Hjelmer tog hem SM-guldet på 54,15 och tvåa blev Sandra Knezevic på 54,68.

Ont om tid

Strax efter att 400 meter var avklarat inleddes stavtävlingen, men trots det täta tävlingsschemat kunde inte Minna fokusera helt på stavhoppet då det även var dags för 4x400 meter.

I stafetten sprang hon den sista sträckan och med sin tid på 54,90 förde hon upp laget till en silverplats.

Här blev det sedan väldigt, väldigt bråttom när det var Svärds tur i stavhoppstävlingen. Hon sprang bort till stavhoppet och tog av sig löparskorna. Någon tid för att ta på sig stavhopparskorna fanns det dock inte och Svärd valde att hoppa barfota. Trots det klarade hon 3,65 och vann tävlingen!

Tränaren hyllade

I USA har Minna Svärd George Pincock som huvudtränare och han var lyrisk över hennes insats. Till skolans hemsida sa han:

– En som gjorde en väldigt speciell insats för oss var Minna Svärd, hon var en stjärna. Hon slog mästerskapsrekordet på 400 meter för att sedan vinna stavhoppet och vara med i stafettlaget som kom tvåa. Vi såg henne göra samma sak för ett år sedan och hon fortsätter att imponera och inspirera. Att hon vann stavhoppet barfota var helt fantastiskt.

Nästa tävling, den sista på inomhussäsongen, för Minna Svärd är de amerikanska skolmästerskapen i Birmingham, Alabama, den 13-14 mars.

Artikeltaggar

FriidrottMinna SvärdTexas

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.