Spelrecension: Dreams för PS4

Spel
PUBLICERAD:

Jag uppskattar spel som Dreams mer som koncept än jag gillar att faktiskt använda dem. Kanske fick jag min dos av den här sortens ”skapa vad du vill”-program redan som barn, när jag skapade nonsens på min uråldriga Commodore 64 – med hjälp av bland annat Shoot ’Em Up Construction Kit. Jag lärde mig redan då att det jag skapar i den här sortens låtsasprogram aldrig kan vara annat än på låtsas. Ibland imponerande, men aldrig på riktigt. Inte för mig, åtminstone. Och kanske är det helt och hållet mitt fel.

Dreams ger mig samma känsla. Det är i princip ett konstruktionsverktyg som med ganska enkla (om än omständliga) medel låter dig skapa lite vad fasen du vill. Vill du återskapa en kort snutt av ett annat spel eller någon film så kan du förmodligen det. Jag har redan sett trogna återskapningar av bitar av Fallout 4, till exempel.

I längden blir det tradigt att kolla in teknikdemo efter teknikdemo, hur imponerande de än må vara. Detta är också något jag fick nog av redan som barn, med alla demos med imponerande grafiska effekter som folk skapade till både C64 och Amiga.

Om du vet med dig att du verkligen kommer att älska att göra och dela med dig av allsköns skapelser i Dreams så är det förmodligen ett fantastiskt verktyg. För mig känns mina skapelser sällan som mina egna, eller särskilt relevanta. Det är en stunds fluff som kommer försvinna i den digitala glömskan illa kvickt. Dreams är vad man gör det till, och jag lyckas inte göra det till mer än så. Jag återvänder nog och tar en ny titt när spelet får VR-stöd, något det verkligen borde haft redan från start.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.