Hoppa till huvudinnehållet

Sämre trygghet stärker inte företagen

Publicerad:
Arbetsrätten är i praktiken inte stel, som Företagarna påstår, utan innebär stora möjligheter till anpassning utifrån det enskilda företagets behov, skriver Martin Wästfelt och Camilla Frankelius.
Arbetsrätten är i praktiken inte stel, som Företagarna påstår, utan innebär stora möjligheter till anpassning utifrån det enskilda företagets behov, skriver Martin Wästfelt och Camilla Frankelius. Foto: Henrik Montgomery/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är möjligt genom kollektivavtal som, vid sidan av de undantag för små företag som redan i dag finns i LAS, skapar utrymme för att förhandla fram lösningar som gynnar alla parter, skriver Martin Wästfelt och Camilla Frankelius.

Svar till Lise-Lotte Argulander (NWT 17/2)

Den stora utmaningen på svensk arbetsmarknad är inte att det är svårt för företag att säga upp personal. Utmaningen är att hitta rätt kompetens. Statistik från Tillväxtverket visar att brist på lämplig arbetskraft är det största hindret för tillväxt i små företag. Samtidigt gör många företag sig av med befintlig arbetskraft för att anställa nya medarbetare, istället för att utveckla den kompetens som redan finns i företaget. Det är inte hållbart, och att försvaga arbetsrätten och därmed göra människor otryggare är inte lösningen.

På företag runt om i landet hittar fack och arbetsgivare hela tiden lösningar som både skapar trygghet för individen och bidrar till flexibilitet för företagen. Det är möjligt genom kollektivavtal som, vid sidan av de undantag för små företag som redan i dag finns i LAS, skapar utrymme för att förhandla fram lösningar som gynnar alla parter. Arbetsrätten är i praktiken inte stel, som Företagarna påstår, utan innebär stora möjligheter till anpassning utifrån det enskilda företagets behov. En färsk rapport från PTK visar att arbetsgivare på mindre företag med kollektivavtal är de som tycker att det är lättast att komma överens vid arbetsbrist.

Så skriver du en debattartikel

De förhandlingar som PTK deltar i omfattar över 1,8 miljoner människor och nära 60 000 företag. Att komma överens om långsiktigt hållbara regler är svårt och måste få ta tid. Inte minst eftersom arbetsrätten inte existerar i ett vakuum. Tillgång till kompetensutveckling, stöd vid omställning och ekonomisk trygghet vid arbetslöshet är viktiga delar. Vid sidan om trygghet för individen lägger de grunden för en fungerande kompetensförsörjning, flexibilitet för företag och konkurrenskraft. Hastigt framtagna lagändringar kan försvåra för fack och arbetsgivare att hitta lösningar som är bra för hela samhällsekonomin.

De företag som i dag upplever att LAS är ett hinder bör som första åtgärd teckna kollektivavtal. Det skapar möjligheter att öka flexibiliteten genom förhandling. Otryggare anställningsvillkor inget bra recept för att skapa tillväxt, och framförallt löser det inte företagens utmaning att hitta och behålla rätt kompetens.

Martin Wästfelt

Ordförande i PTK:s förhandlingschefsgrupp och förhandlingschef på Unionen

PTK:s förhandlingschefsgrupp och förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer

Artikeltaggar

ArbetsrättDebattPTKTillväxtverketUnionen