Valet står mellan pest eller pest

Debatt
PUBLICERAD:
Den här gången står pesten ensamma på valsedlarna, skriver Morteza Sadeghi.
Foto: Vahid Salemi
Det är högtid att svenska regeringen också inser att spelet är över för den iranska regimen. Islamiska diktaturens dagar är räknade. Mullorna måste bort, skriver Morteza Sadeghi.

Den 21 februari hålls ”parlamentsval” i islamiska diktaturens Iran för elfte gången. I de tio gångna valen kunde folk välja mellan pest och kolera. Den här gången står pesten ensamma på valsedlarna.

Styrande mullorna i Iran har aldrig brytt sig om vad folket vill ha. Och iranska folket har aldrig brytt sig om skådespelet som kallas parlamentsval och presidentval.

Skådespelets huvudsyfte har hela tiden varit att blidka handelsvilliga regeringar i Europa. Iran är en stor och lönsam dock tvivelaktig marknad. Regimen där är ökänd för att förtrycka kvinnor, förfölja religiösa minoriteter och avrätta oliktänkande.

Att dela upp sina underhuggare i ”reformister” och ”hårdföra” var den högste ledaren, Khameneis knep för att lura till sig politiska eftergifter. Regeringar i väst engagerade sig i ”konstruktiva samtal” med ”reformister” och storföretagen skrev på lukrativa avtal för att stötta ”reformvänliga krafter”.

Men parallellt med alla ”konstruktiva samtal” och lukrativa handelsavtal så har situationen för mänskliga rättigheter förvärrats, korruptionen har brett ut sig och ekonomin har körts i botten.

Protester och demonstrationer mot mullornas regim har avlöst varandra under åren och har på senare tid intensifierats.

I december förra året gick miljontals iranier ut på gator och torg i alla städer med slagord som ”ned med Khamenei” och ”ned med Rohani”.

Folkupproret bemöttes med brutalt våld. Både ”hårdföra” och ”reformister” deltog aktivt i våldet mot oskyldiga demonstranter. Över 1500 demonstranter dödades, 4000 skadades och 12000 fängslades och utsattes för tortyr.

Iranska folket skickade då ett tydligt budskap till hela världen när man skanderade:

”Skådespelet med Reformister och Hårdföra är över”.

Nu har Khamenei, regimens högste ledare, också bekräftat att spelet är över. Det kommande valet står inte mellan ”reformister” och ”hårdföra” längre. Han vill samla sina mest brutala och hänsynslösa lakejer för att bemöta folkupproret och rädda regimen.

Det är högtid att svenska regeringen också inser att spelet är över för den iranska regimen. Islamiska diktaturens dagar är räknade. Mullorna måste bort.

Iranska folket har gjort sitt val, ett demokratiskt och jämställt Iran, fritt från mullornas tyranni.

Morteza Sadeghi

Människorättsaktivist

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.