• idag
  30 maj
  18°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 maj
  20°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  1 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Försämra inte kapitalbeskattningen

Debatt
PUBLICERAD:
Det är dessa regler som finansminister Magdalena Andersson nu kallar för ”orimliga” och vill försämra, skriver Anna Grånäs Jakobsson.
Foto: Anders Wiklund/TT
Entreprenörsskatten är med andra ord i grunden en begränsning men efter kloka beslut av både socialdemokratiska och alliansregeringar har den öppnat upp för lindrad beskattning för de företagare som skapar jobb, skriver Anna Grånäs Jakobsson.

När finansministern talar om ökad kapitalbeskattning är det inte några rika sparare som drabbas utan främst alla de 440 000 personer som tillsammans driver 320 000 företag där i förlängningen 1,4 miljoner svenskar jobbar. Det är entreprenörsskatten hon vill försämra.

Den så kallade entreprenörsskatten (3:12-reglerna) är egentligen en stopplagstiftning som begränsar hur mycket kapitalbeskattad utdelning ägare får ta ut på en investering i det egna bolaget. Utdelning därutöver beskattas som inkomst av tjänst, vilket innebär en skattesats på upp till 60 procent. För investeringar i börsaktier eller andra sparformer finns inga sådana gränser. 3:12-reglerna är komplicerade men om företaget anställer så ökar möjligheterna till kapitalbeskattad utdelning i takt med att den totala lönesumman ökar.

Eftersom kapital som satsas i eget bolag är svårtillgängligt och mer riskfyllt än andra investeringar är nivån på kapitalskatten något lägre, 20 istället för 25-30 procent på den utdelning som, efter att bolagsskatt betalats, får tas upp som inkomst av kapital. För riktigt små ägarledda företag finns dessutom ett schablonbelopp. Entreprenörsskatten är med andra ord i grunden en begränsning men efter kloka beslut av både socialdemokratiska och alliansregeringar har den öppnat upp för lindrad beskattning för de företagare som skapar jobb.

Det är dessa regler som finansminister Magdalena Andersson nu kallar för ”orimliga” och vill försämra. Det är i små och växande företag som fyra av fem nya jobb skapas. Med tanke på att företagande är en långsiktig satsning är det oroande att finansministern skrämmer bort företagande och investeringar med sina hot om försämrad entreprenörsskatt. I januariöverenskommelsen utlovas förenklingar av entreprenörsskatt – varför inte satsa på det istället?

Anna Grånäs Jakobsson

Rättviks Trappfabrik AB

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.