Hoppa till huvudinnehållet

Wikstrand använde sin privata mejl – och raderade tjänstemejl

Publicerad:
Biträdande kommundirektör Anna Wikstrand har använt sin privata mejladress i samband med att konsulten Maria Dorch rapport om Överförmyndarnämnden skulle presenteras. Mejl, tjänstemejl som av allt att döma är offentlig handling, har sedan raderats.
Biträdande kommundirektör Anna Wikstrand har använt sin privata mejladress i samband med att konsulten Maria Dorch rapport om Överförmyndarnämnden skulle presenteras. Mejl, tjänstemejl som av allt att döma är offentlig handling, har sedan raderats. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Biträdande kommundirektör Anna Wikstrand har använt sin privata mejl när hon hade kontakter runt den rapport som utredaren Maria Dorch lämnat om överförmyndarnämnden. Mejl som raderats.

Förra veckan avslöjades att biträdande kommundirektör Anna Wikstrand haft synpunkter på slutrapporten från den konsult, Maria Dorch, som utrett överförmyndarnämnden. Så här skrev duon i sin inbördes mejlkontakt:

Anna Wikstrand:

"Flera av oss har nu läst ditt utkast och jag får reaktioner på den negativa tonen i rapporten. Jag vill förmedla till detta till dig. Ring mig i kväll när du sitter med rapporten så kan vi prata ihop oss”.

Maria Dorch svarar:

”Tack för informationen. Jag har redan ändrat en del men tar till mig det. Ringer dig i kväll”.

Privata mejladresser

Mejlen ovan skrevs den 3-4 februari. Dessa dagar skrev dock Wikstrand även mejl via sin privata mejladress där även enhetschefen Anita Eklund deltog:

Den 3 februari klockan 10.57 skickade Wikstrand ett mejl från sin privata mejladress till Anita Eklund med rubriken "utkast till en rapport". Två timmar senare skickade Anita Eklund ett mejl till Maria Dorch privata mejladress med rubriken "rapporten". Båda dessa mejl är raderade.

Wikstrand ville försköna rapport om Överförmyndarnämnden

Privat mejl kan ha använts vid skickande av fler mejl runt rapporten. Även dagarna efter och före nämnda datum har privata mejladresser används.

Begärde ut

Till saken kan höra att Arvika Nyheter för cirka en månad sedan begärde ut tjänstemejl från bland annat Anna Wikstrand och att P4 Värmland dagen innan mejlen raderades kollade Wikstrands mejllista. Dessa granskningar kan ha gjort att Wikstrand fått kalla fötter.

– Att Wikstrand använt sin privata mejl i ärende som har med tjänsten att göra, väcker i vart fall hos mig misstanke om att hon medvetet försökt kringgå offentlighetsprincipen, säger en initierad källa till AN som vill vara anonym.

Källan fortsätter:

– Det här ser inte bra ut. Man kan dessutom se att Wikstrand skickat andra mejl den 3 februari men då från sin jobbmejl. Jättekonstigt. Och så säger hon i princip, oj mejlen försvann, och dessutom säger hon till AN att det är vardagsmejl. Jag tror inte på den slumpen.

"Ska inte raderas"

Moderaten Håkan Axelsson, som tycker att Wikstrand ska lämna över till nya krafter, säger så här om användandet av privata mejladresser.

– På själva konsultrapporten har jag inga synpunkter, men hanteringen i övrigt lämnar mycket i övrigt att önska. Det här är ju offentliga handlingar i alla fall, även att man använt en privat mejladress, och ska inte raderas. Förtroendet är tappat, nu måste det återskapas.

Kommunalrådet Peter Söderström (S): Har du några åsikter om att privata mejladresser använts av Anna Wikstrand och andra och att mejl raderats.

– Inga åsikter så länge de sköter sitt jobb utifrån fattade beslut och uppdrag.

Handlat orätt

Anna Wikstrand själv säger att hon mottagit rapport-utkastet via sin privata mejl i syfte att föra en dialog kring rapporten. Hon medger att hon inte handlat rätt men vill i sak inte berätta varför hon använt sin privata mejl eller varför mejl raderats.

– Jag vet nu att jag hade kunnat lösa detta på annat sätt. Jag har lärt mig att det varit bra att lösa mejlväxlingen på annat sätt, vilket jag tar med mig.

JO:s åsikt

JO, Justitieombudsmannen, säger så här i ett tidigare beslut om privata mejladresser. “Användningen av en privat e-postadress i tjänsten innebär en risk för att allmänna handlingar inte blir diarieförda och för att handlingsutlämnanden försvåras. Det finns dessutom en risk att det uppstår misstankar om att den privata e-postadressen används för att kringgå handlingsoffentligheten”.

Artikeltaggar

Anna WikstrandArvika kommunArvika kommunEda kommunEda kommunJustitieombudsmannenNyheterÖverförmyndarnämnden

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.