Hoppa till huvudinnehållet

Travträning och företagsbesök på schemat

Publicerad:
Engla-Li Carlsson och Jakub Jasinski var två av eleverna som testade trav.
Engla-Li Carlsson och Jakub Jasinski var två av eleverna som testade trav. Foto: Lotta Pettersson

Eleverna på Nordmarkens skola har haft en annorlunda skolvecka de gångna dagarna.

Bland annat har man besökt några av kommunens företag och testat på flera olika aktiviteter.

Det är de årliga temaveckorna som gjort att schemat sett lite annorlunda ut.

Årskurs 8 har haft temat arbetsliv/entreprenörskap, där man bland annat gjort studiebesök på olika arbetsplats i kommunen.

Viggo Thelberg och Albin Pettersson fick gå på "anställningsintervju" hos Gustav Östlund från Årjängs kommun.
Viggo Thelberg och Albin Pettersson fick gå på "anställningsintervju" hos Gustav Östlund från Årjängs kommun. Foto: Anna Eriksson

– Under veckan har eleverna också skrivit cv och i slutet av veckan fick de gå på en ”anställningsintervju” hos kommunens HR-personal och Hanza Electromecan, säger studie- och yrkesvägledare Anna Eriksson.

För årskurs 7 har det i stället varit fokus på hälsa och friskvård. Tanken är att eleverna ska hitta ett intresse i någon av aktiviteterna.

– Vi har försökt att få med så många olika delar som möjligt och har varit ute och frågat på lämpliga ställen, om de kan ha en föreläsning eller annan aktivitet, säger Lotta Pettersson, som varit samordnare för schemat.

– Tanken är att ha minst en fysisk aktivitet varje dag under veckan.

"Svårt få den att stanna"

Eleverna har bland annat fått simma i Säffle, boxas och testa trav på Årjängstravet. Där befann sig under tisdagen bland annat elever från klasserna 7C och 7D.

– Det är roligt att få veta vad folk jobbar med. Det roligaste var att köra hästen, men det var svårt att få den att stanna, säger Elvira Forsberg.

Klasskamraten Engla-Li Carlsson fyller i:

– Det var svårt att hitta tekniken, men det är kul att prova på nya saker, säger hon och tillägger att det roligaste var att borsta hästen.

Kommer ni att komma hit igen?

– Ja, om vi har tid, säger tjejerna och påpekar att det är en massa annan sport som pockar på uppmärksamheten.

En del aktiviteter har också gjorts på skolan, och därigenom inkluderat temaveckan i de vanliga lektionerna. På hemkunskapen har eleverna gjort brunch och inom kemin har det tillverkats salva.

Isac Melleby testar golfsimulatorn.
Isac Melleby testar golfsimulatorn. Foto: Lotta Pettersson

Att få testa på olika aktiviteter är något som uppskattas av eleverna, säger Lotta Pettersson.

– De jag har träffat har varit väldigt nöjda. Sedan pratade jag med en förälder som tycker att det här är ett bra och intressant initiativ.

Vad ger det eleverna inför fortsatt skolgång?

– Förhoppningsvis något positivt. Tanken är som sagt att de hittar ett intresse, men samtidigt visa lite av det som finns på orten också. De populäraste sporterna har vi inte tagit med, utan tagit in annat för att visa vad som erbjuds.

Årskurs 9 har haft tema showarbete som under fredagen mynnar ut i en föreställning.

Artikeltaggar

Årjängs kommunÅrjängstravetNordmarkens skolaSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.