Sveriges skattebetalares slöseripris

Debatt
PUBLICERAD:
Konjunkturinstitutet att programmet ”är ett kostsamt slag i luften, skriver P-G Thunström.
Foto: Ali Lorestani/TT
Likt en modern version av Don Quijote fortsätter fru Lövin ivrigt biträdd av vapendragaren och åsneryttaren Sancho Per Bolund Panza sin oförvägna kamp mot klimathotet, skriver P-G Thunström.

Vi har Sverige en förening som heter Skattebetalarnas förening. Föreningen är en opolitisk organisation med ca 250.000 medlemmar vars syfte är att bevaka våra politikers hantering av våra skattepengar.

Föreningen har sedan ett antal år utsett en jurist eller ekonom, till Slöseriombudsman, vars syfte är att nagelfara hanteringen av våra skattepengar. Förslagen skickas vanligtvis in av olika privatpersoner erhåller en men vissa ärenden initieras av föreningen. Varje år utses en ”slöserivinnare” av föreningens medlemmar. Denna person, kommun eller annan myndighet erhåller en slöseriutmärkelse av föreningen.

För år 2019 erhåller klimat- och miljöfundamentalisten Isabella Lövin (MP) denna utmärkelse. Utredaren av slöseriet Johan Gustavsson. I en enkät till 18000 medlemmar röstade man fram klimatpolitiken som 2019 års värsta skatteslöseri. Huruvida Isabella Lövin avser att mottaga utmärkelsen ”Årets slöseri 2019” är i skrivande stund oklart.

Jag tror att klimatpolitiken är viktigt för många människor men det skall inte slösas på insatser som inte gör någon nytta säger Johan Gustavsson.

Anslagen till klimatpolitiken har mer än fördubblas de senaste åren samtidigt som utsläppen har slutat minska. Expertmyndigheter som Riksrevisionen och Konjunkturinstitutet har dömt ut bl.a. satsningar som ”klimatklivet”, stödet till elbilar och solelsstödet. Riksrevisor Helena Lindberg konstaterar att: ”Klimatklivets kostnader per kilo minskade växthusgaser har varit alltför höga”. Konjunkturinstitutet att programmet ”är ett kostsamt slag i luften.

Likt en modern version av Don Quijote fortsätter fru Lövin ivrigt biträdd av vapendragaren och åsneryttaren Sancho Per Bolund Panza sin oförvägna kamp mot klimathotet. Den automatiska höjningen av bensinpriser, flygskatten som försvinner in i statskassans svarta hål utan någon som helst miljöpåverkan. För att inte nämna det sista avgörande slaget som skall få oss stackars svenskar att rädda jorden, skatten på plastpåsar. En produkt som till 70-80% tillverkas av returmaterial. Ett litet tips. Skatt på hundbajspåsar. Det finns ca 700.000 hundar i Sverige. En skatt på dessa påsar kanske kan betala någon av alla flygresor till alla klimatkonferenser, som har satt så många obemärkta resultat hittills.

Det är lätt att åka runt i världen och tala om hur duktiga vi svenskar är att hantera klimatet. Ingen av de stora problemen, Kina, Indien, USA och Brasilien, för att nämna några av de värsta, verkar vara imponerade av fru Lövin och hennes partis (MP) insatser. Hon får väl en klapp på axeln av några lika entusiastiska nationer medan de flesta otalat, liksom jag, tycket att hon är som man sa förr i världen, ”en duktig idiot”.

Kommer ni ihåg det historiska uttrycket ”Die arme Schwede” (dom stackars svenskarna)? Det gäller även idag.

P-G Thunström

Karlstad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.