Hoppa till huvudinnehållet

Satsning på kallbloden i Årjäng

Publicerad:
Årjängs travbanechef Johanna Karlin.
Årjängs travbanechef Johanna Karlin. Foto: Mikael Solberger

Under 2019 inledde Årjängstravet en årslång serie med en final i oktober för varmblodiga hästar.

I år kommer det även att bli en motsvarighet för kallbloden med 75 000 kronor i förstapris i finalen.

– Vi märkte att tränarna tyckte att det var kul med en serie för varmbloden så nu vill vi göra samma sak för kallbloden, säger travbanechefen Johanna Karlin.

Årjängs travsäsong år 2020 innehåller 17 travdagar och den innebär en ökad satsning på kallbloden.

För precis som för varmbloden kommer det att vara en serie som man samlar poäng i under året där de bästa går till en final den 4 oktober.

– Det hela började inför den förra säsongen när Jonas Ås på Interjakt var sugen på något annorlunda och tillsammans med Even Elvenes jobbade vi fram en varmblodsserie. Vi räknade poäng under hela året och en tanke med det var att vi ville att folk skulle starta i Årjäng. Vi märkte att vissa tränare valde att starta extra mycket hos oss då de tyckte att det var kul med en serie, berättar Johanna Karlin.

Det väckte snabbt frågan om man inte skulle göra ett liknande upplägg för kallblodshästarna.

– Men det kräver en samarbetspartner och nu har vi fått till den biten. Kallbloden har inte lika många starttillfällen som varmbloden, men i snitt blir det i alla fall två lopp per tävlingsdag under vår säsong, säger Karlin.

Satsning på låg klass

Den kommande säsongen innehåller också en satsning på den lägsta kallblodsklassen genom att man gör en ändring i propositionen.

Tidigare har loppen varit stänga vid intjänade 20 000 kronor, men nu kommer en del lopp att vara stängda redan vid 7 500 kronor.

– Jag hoppas att den förändringen innebär att folk vill starta i Årjäng istället för att åka över till Norge, som redan har den typen av lopp, i början av hästarnas karriär. Det är ett test med två eller tre lopp och slår det inte väl ut så kommer vi inte att fortsätta, berättar Karlin.

Championat för ponnykuskar

En annan nyhet på banan i Nordmarken är att man kommer att införa ett ponnykuskchampionat.

– Då det är lite begränsat med starttillfällen hos oss kommer alla insatser under året på svenska banor att räknas in i serien. De två bästa vinner en middag med Örjan Kihlström och där ska man även designa en dress och en hjälm, berättar Karlin.

Artikeltaggar

Årjängs travbanaJohanna KarlinTrav

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.