Hoppa till huvudinnehållet

Nu får Karlstad sin egen strykjärnsbyggnad

Publicerad:
Reporter Christer Wik
Christer Wik
christer.wik@nwt.se
Det nya flerfamiljshuset på Norrstrand får formen av ett strykjärn.
Det nya flerfamiljshuset på Norrstrand får formen av ett strykjärn. Foto: Mondo arkitekter

Strykjärnhus finns redan i New York och Norrköping och är ikoniska byggnader för båda städerna. Nu ska även Karlstad begåvas med ett högt och smalt hus som ser ut som ett strykjärn.

– Det blir en annorlunda byggnad på en annorlunda tomt, säger Maria Frykblom.

Det är i korsningen Lagmansgatan/Alstersgatan/Sunnegatan som Prepart och Karlstadhus ska uppföra en byggnad som kommer att väcka uppseende.

På denna trekantiga tomt med namnet Träffen 1 går det inte att bygga vad som helst.

– Nej, tomten är bara på cirka 1 700 kvadratmeter och då måste vi anpassa oss till det. Vi känner förstås till de så kallade strykjärnshusen som redan finns, bland annat Flat Iron Building i New York.

– Och när vi planerade för det här bygget gav det ena det andra och även vi valde en sådan lösning, säger Maria Frykblom, projektutvecklare hos Prepart.

Det nya sexvåningshuset har dock tagit tid att realisera på grund av protester från grannar. Det var först i mars ifjol som detaljplanen vann laga kraft efter att mark- och miljööverdomstolen inte valde att ge överklagan dit prövningstillstånd.

De 25 bostadsrätterna kommer att kosta från drygt en miljon till 4,1 miljoner kronor.
De 25 bostadsrätterna kommer att kosta från drygt en miljon till 4,1 miljoner kronor. Foto: Mondo arkitekter

Nu väljer alltså Prepart och Karlstadhus att trycka på knappen för projektet.

– Vi tror att den här byggnaden kommer att upplevas som både acceptabel och trevlig och bli ett smycke för området. Den ska byggas i skivmaterial i pressat glas som ändrar färg beroende på dagsljuset, säger Maria Frykblom.

De 25 lägenheterna blir bostadsrätter och det handlar om ettor, tvåor och treor där de största på cirka 100 kvadratmeter hamnar högst upp i den främre spetsen. Priserna kommer variera mellan en dryg miljon upp till 4,1 miljoner kronor.

– Vi har inlett marknadsföringen av projektet och intresset är väldigt stort. Över 100 personer har hört av sig redan och många är Norrstrandsbor. Säljstarten sker i början av mars och vi kanske kan börja riva det hus som står på tomten före semestern.

Det så kallade strykjärnshuset ska stå klart i november 2021.

Artikeltaggar

Bostad och byggenKarlstadhusMaria FrykblomNorrstrandNyheterPrepart

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.