Hoppa till huvudinnehållet

Karlstadhus fick ta emot Arkitekturpriset

Publicerad:
Karlstads kommuns arkitekturpris 2019 går till Karlstadhus för sitt nya flerfamiljshus på Brogatan 1 på Sundsta.
Karlstads kommuns arkitekturpris 2019 går till Karlstadhus för sitt nya flerfamiljshus på Brogatan 1 på Sundsta. Foto: Fredrik Karlsson

Karlstadhus fick på torsdagen ta emot Karlstads kommuns arkitekturpris för 2019 för sitt nybyggda flerfamiljshus på Brogatan 1 på Sundsta. Huset är sju våningar högt med fasader i glas, perforerad plåt och tegel.

Byggnaden är något helt nytt och annorlunda för Karlstad och utmanar våra invanda tankar om nya tillägg till staden, menade juryn som även prisade byggnadens samtida fasadmaterial.

Sjuvåningshuset på fastigheten Fenix 12 har ritats av Mondo arkitekter och Karlstadhus vd Janne Gustafsson var glad efter prisutdelningen.

– Det känns väldigt roligt och stimulerande att vi blir uppskattade för det vi gör speciellt med tanke på att det presteras så många fina bostadsprojekt i kommunen.

– Vi försöker hela tiden skapa så bra bostäder som möjligt och är nöjda med huset på Brogatan 1, säger han.

Karlstadhus vd Janne Gustafsson fick ta emot Karlstads kommuns arkitekturpris av stadsbyggnadsnämndens Håkan Holm Alteblad (S) och Erik Nilsson (KD).
Karlstadhus vd Janne Gustafsson fick ta emot Karlstads kommuns arkitekturpris av stadsbyggnadsnämndens Håkan Holm Alteblad (S) och Erik Nilsson (KD). Foto: Sara Kihlström

– Karlstads kommuns arkitekturpris ska uppmärksamma goda bebyggelseinsatser och spegla den tid vi lever i. Det tycker jag att den här byggnaden gör på ett föredömligt sätt, säger Erik Nilsson (KD), ordförande för stadsbyggnadsnämnden.

– Även invändigt har Karlstadhus lyckats skapa goda värden med en övervåning som som alla boende har tillgång till och som blir en naturlig mötesplats. Dessutom finns det en gästlägenhet i huset, fortsätter han.

Artikeltaggar

Bostad och byggenErik NilssonHåkan Holm AltebladJanne GustavssonKarlstadhusKarlstads kommunNyheterSundsta

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.