Utan kärnkraft ingen klimatomställning

Debatt
PUBLICERAD:
Förslaget föll och nu riskerar Europas klimatomställning bli onödigt dyr och ineffektiv, skriver Tomas Tobé (M) och Jessica Polfjärd (M).
Foto: Christine Olsson/TT
Medan Miljöpartiet håller Socialdemokraterna gisslan i kärnkraftsfrågan inom den svenska regeringen, är S i Europaparlamentet inte låsta av MP:s dogmatiska kärnkraftsmotstånd, skriver Tomas Tobé (M) och Jessica Polfjärd (M).

EU måste göra mer för att bromsa den globala uppvärmningen, och EU har satt upp ambitiösa klimatmål. Nu krävs en modern politik som levererar resultat. Fina visioner hejdar inte klimatförändringarna, utan vi måste en gång för alla inse att koldioxidfri energi, som kärnkraft, är avgörande för Europas framtid.

Om den nuvarande takten i klimatarbetet fortsätter kommer vi helt missa klimatmålen. Att i det läget ignorera kärnkraften, som i dag står för hälften av den fossilfria elproduktionen i Europa, vore därför kontraproduktivt för klimatet.

Det är uppenbart att Europa måste ställa om sin elproduktion om vi ska minska utsläppen. I jämförelse släpper enbart de tio största kolkraftverken i EU ut ungefär fyra gånger så mycket koldioxid som alla utsläpp i Sverige under ett år.

Därför vill Moderaterna fasa ut Europas kolkraft och i stället satsa på kärnkraften och det förnybara.

Nyligen röstade Europaparlamentet om EU:s nya klimatpolitik, som kallas för European Green Deal. Inför den omröstningen försökte vi moderater samla stöd för att kärnkraften ska finnas med i EU:s klimatarbete.

Socialdemokraterna hade sin chans att göra om och göra rätt. Medan Miljöpartiet håller Socialdemokraterna gisslan i kärnkraftsfrågan inom den svenska regeringen, är S i Europaparlamentet inte låsta av MP:s dogmatiska kärnkraftsmotstånd.

Tyvärr segrade inte det sunda förnuftet. Förslaget föll och nu riskerar Europas klimatomställning bli onödigt dyr och ineffektiv.

Men Moderaterna kommer inte sluta kämpa för kärnkraften inom EU. Vi fortsätter att driva på för att EU:s kärnkraftsbudget för forskning ska utökas, att möjligheterna för export av klimatsmart el mellan medlemsländer förbättras och att målet för förnybar energi kompletteras med ett mål om fossilfri energi, där kärnkraft kan räknas in.

Precis som FN:s klimatpanel anser även vi moderater att kärnkraften har en viktig roll att spela för klimatet. Det tyska exemplet, där man nu avvecklar fullt fungerande kärnkraft, och i stället blir beroende av kol och rysk gas är minst sagt avskräckande. Verkligheten har visat att Europa inte klarar klimatomställningen utan både kärnkraft och förnybar energi.

Tomas Tobé (M)

Europaparlamentariker

Jessica Polfjärd (M)

Europaparlamentariker

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.