Hoppa till huvudinnehållet

Platschefen: "Att fånga upp medarbetarnas engagemang det viktigaste"

Publicerad:
Mikael Svensson, platschef på Volvo CE i Arvika, har varit med om en märkbar avmattning i efterfrågan på fabrikens hjullastare det gångna året.
Mikael Svensson, platschef på Volvo CE i Arvika, har varit med om en märkbar avmattning i efterfrågan på fabrikens hjullastare det gångna året. Foto: Fredrik Karlsson

Att ta vara på medarbetarnas engagemang och att hänga med - och göra rätt val - i den snabba teknikutvecklingen. Det ser Volvochefen i Arvika som nycklarna till att fortsätta spela i den högsta ligan i världen när det gäller hjullastare.

Den tidigare logistikchefen Mikael Svensson är platschef på Volvo CE i Arvika sedan januari 2018.

Hur går det just nu för Volvofabriken?

– Vi följer världsekonomin, och vi lever i en säsongsbetonad bransch. 2017 och 2018 har varit jättebra år för oss. Vi har sett ökade volymer, och de har vi nu sett avta i den globala marknaden. Vi gjorde rätt stora anpassningar och minskade på personal, anpassade oss till nya volymer förra året. Vi tror oss nu ligga på den nivån som vi behöver för att producera under 2020.

Hur många anställda är det idag?

– Vi är runt 800 Volvoanställda, och det har vi varit över tid, och vi har ett 50-tal inhyrda.

Hur såg det ut för ett år sedan?

– Då var vi runt 1000 anställda.

Vilka marknader har gått bäst och var har det gått sämst ute i världen?

– De senaste åren har alla marknader ökat. Och nu har vi sett en minskning på i stort sett alla också. Men för vår del här i Arvika så är det Europamarknaden och USA-marknaden som är viktigast.

Att personalbehovet ökar och minskar regelbundet - hur jobbar ni för att vara flexibla i organisationen?

– Ur ett hållbart perspektiv så har vi vår grundbemanning för att hantera de volymer vi tror att vi ska ha.

Runt 800?

– Runt 800, och för att öka flexibiliteten tar vi in mer inhyrd personal, och då vet man inte - är det på ett halvår eller på ett år?

Så när man läser om att Volvo i Arvika gör sig av med personal, så handlar det i princip alltid om inhyrd personal som inte få sina kontrakt förlängda?

– Så länge vi hanterar en normal säsongsvariation är det så vår strategi ser ut. Vi tar in tillfällig personal för att hantera topparna.

Är det lätt att få tag på personal med rätt kompetens när man jobbar på det sättet?

– Det ligger i händerna på oss, hur attraktiva vi är som arbetsgivare. De senaste åren har vi upplevt att det har varit ett väldigt ett väldigt stort intresse av att vara med på vår resa.

Svetschefen: "Det är inte som förr - det är 2020 nu"

Vad händer just nu - vilka är de största frågorna ni och du som platschef jobbar med?

– I höstas handlade det väldigt mycket om konjunkturen och att anpassa oss enligt det marknadsläge vi har. Men det är vår hållbara resa - att lämna över en ännu bättre fabrik till nästa generation som är det spännande. Här händer det väldigt mycket på tekniksidan. Vi pratar elektromobilitet, vi pratar automation, vi pratar uppkopplade fordon, och den kompetens och den utveckling vi måste ha som fabrik för att fortsätta vara världsledande. Det är de frågorna vi jobbar väldigt mycket med.

Vilka faktorer är viktigast för Volvo CE i Arvika - vad är det som styr hur det går här?

– Den absolut viktigaste resursen är våra medarbetare, den energi, passion, det engagemang som finns, och den vilja som finns att hela tiden bli världens bästa fabrik. Att dra nytta av den och fortsätta utvecklas är vår absolut största tillgång. Här pratar vi olika typer av kompetenser. Alla 800 är med och försöker göra saker lite bättre varje dag. Det är ett sätt att få alla medarbetare att använda sin fulla potential. Sen i form av teknikskiften och så vidare, så kommer vi att behöva nya kompetenser. Här behöver vi både utveckla våra egna medarbetare, vi behöver rekrytera, och vara en bra och attraktiv arbetsgivare för att lyckas med det, och vi behöver också jobba med olika former av partnerskap.

Vad menar du med partnerskap?

– Exempelvis inom olika teknikområden, vi kan inte kunna allt, vi kan inte vara bäst på allt själva, så vilka samarbetar man med för att få bäst effekt för fabriken?

Arvikaverken har gamla anor. Verkstadsindustrin som sedan 1995 bedrivs med Volvo som ägare har anor sedan 1885, vilket man ser spår av i Volvos fabrik, som har en avdelning för den lokala industrihistorien.
Arvikaverken har gamla anor. Verkstadsindustrin som sedan 1995 bedrivs med Volvo som ägare har anor sedan 1885, vilket man ser spår av i Volvos fabrik, som har en avdelning för den lokala industrihistorien. Foto: Fredrik Karlsson

Finns det planer på att börja producera nya produkter?

– De minsta hjullastarna, kompakthjullastarna, görs nere i Tyskland. Där släpper vi till sommaren den första helelektriska hjullastaren. Det blir lite piloten kopplad till elspåret. För våra produkter har vi hybridhjullastare ute på tester just nu, oh det kommer mer uppkopplade lösningar till föraren som ska hjälpa föraren att bli mer produktiv.

Nya produkter, allt mer blir uppkopplat och digitaliserat - märks det här?

– Ja, det gör det. När vi pratar om förbättringsarbete så har vi aldrig haft en så hög förbättringstakt som vi har idag. Men tänker man efter så kommer det nog aldrig mer att gå så sakta igen, som det gör idag. Det är ständiga förändringar, ständiga förbättringar, hela tiden utmana det läget vi har i dag. Med all ny teknik som kommer in så gäller det att välja rätt också. Vad är det vi behöver, och vilka lösningar kommer hjälpa oss att bli en bättre fabrik?

Vad kan ni i här i Arvika påverka och vad får ni bara i uppgift av koncernen att leverera?

– Volvo är en väldigt decentraliserad organisation. Vi vill ha makten så nära kunden som möjligt, så nära värdeflödet som möjligt, och vi har en stor påverkan och ett stort ansvar för hur det går för hjullastarna här i Arvika. Vi är Volvos globala huvudfabrik för just hjullastare, och har producerat hjullastare i över 50 år, så att ta tillvara den kompetensen kommer att hjälpa oss fantastiskt.

– Utveckling av produkter sker mycket i samverkan, både våra konstruktörer, produktionspersonal, inköp, leverantörer - det är ett väldigt stort samarbete för att leverera nya produkter. Sedan har vi hela processutvecklingen kring hur vi tillverkar hjullastare som vi jobbar med varje dag. Hur blir vi bättre, hur producerar vi säkrare, hur producerar vi med högre kvalitet och så vidare.

Hur gör man det?

– Den stora hemligheten är att få allas engagemang, det är ju experten som jobbar på just den här stationen som vet det just nu bästa sättet att utföra jobbet på, och också har idéer på hur man kan förbättra det. Det handlar om att fånga allas engagemang, att skapa förutsättningar för att alla ska kunna delta i förbättringsarbetet och på en så här stor arbetsplats också se till att det samarbetet finns, med olika kompetenser så att man tillsammans kan förbättra det vi gör.

Artikeltaggar

ArvikaNäringslivVärmländska basindustrinVolvo CE

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.