"Lilliz" om jakten på FBK-rekord, "Foppa" – och Sören Persson

Publicerad:
FBK-tränaren Johan Pennerborn med sin guldklimp och SHL:s poängkung Marcus "Lilliz" Nilsson. Nu håller Pennerborn och de andra lagkompisarna tummarna för att "Lilliz" ska norpa FBK:s assistrekord. Nästa torsdag spelar han sin 200 grundseriematch i FBK. En perfekt rekorddag! Foto: Lisa Olaison

Tre futtiga poäng kvar, sedan är assistrekordet i Färjestad hans. Marcus "Lilliz" Nilsson har tio matcher på sig. Härnäst Frölunda.

– Det vore roligare att ta FBK:s assistrekord än att vinna SHL:s poängliga. Att ta ett sådant rekord i en klubb med en historia av så oerhört duktiga spelare vore mäktigt, säger han

Här berättar "Lilliz" om rekordjakten, om Foppas" betydelse för hans spelsinne, om synen på domaren Sören Persson och om varför han bara missat två matcher på nio säsonger på grund av skada eller sjukdom.

Ifjol var Jesse Virtanen tre poäng från att slå FBK:s assistrekord. Det lyder på 37 och övertogs av Johan Ryno 2018. Nu parkerar "Lilliz" också på 35. Men ser vi till hans facit under säsongen är rekordet dödsdömt. "Lilliz" har bara gått poänglös från tolv av 40 matcher (se faktarutan).

– Jag hoppas och ska försöka fixa det.

Satsar du mer på passningar än egna mål nu?

– Hahaha, det gör jag alltid!

Nästa torsdag, hemma mot Rögle, spelar han sin 200:e grundseriematch i FBK. Ett perfekt tillfälle att slå rekordet!

"Lilliz" hade "Foppa" Forsberg som stor idol och förebild. Han tittade mycket på honom som liten knatting, tog efter och det bidrog till ett magiskt spelsinne.
"Lilliz" hade "Foppa" Forsberg som stor idol och förebild. Han tittade mycket på honom som liten knatting, tog efter och det bidrog till ett magiskt spelsinne. Foto: Lisa Olaison

Tackar "Foppa"

I Örebro i tisdags ramlade det in två nya passningspoäng. Det magiska sista fram till segermålet. "Lilliz" höll i pucken, fintade skott, flyttade sig i sidled och frispelade framstörtande Gustav Rydahl.

– Han visste vad som var på gång. "Gurra" är smart. Vi har sagt att han ska komma nerifrån, backa upp hitta en fri yta. Vi har gjort många sådana tillsammans.

Det gäller att hänga med i svängarna när "Lilliz" börjar trolla. Även för lagkompisarna.

Hur har du utvecklat ditt spelsinne? Du hittar ju passningsvägar som knappt finns.

– En del är nog medfött men jag tittade väldigt mycket på hur "Foppa" spelade när jag var liten och försökte ta efter. Det lärde jag mig säkert mycket av. "Foppa" var min stora idol. Jag gillade hans spelsätt och han hade ju rätt hyfsade pass. Men hans fysiska spel kan jag förstås aldrig matcha.

Den fina motoriken visar sig även i tennis. Här är han bäst i laget.

Som Loob - aldrig skadad

"Lilliz" har toppat både poäng- och assistligorna i SHL större delen av säsongen. Trots sin utsatta position och trots stenhård uppvaktning har han bara missat två matcher av 456 på nio säsonger, sedan debuten som elitspelare i Karlskoga 2011.

En parallell till Håkan Loob. FBK:s förre poängkung missade bara fem matcher under alla FBK-år och spelade 289 i rad. SHL-rekord.

Hur bär du dig åt för att undvika skador?

– Jag går inte in i alla situationer. Jag försöker läsa dem, spela smart och ha ögon i nacken. Såklart är det många som försöker ta mig så jag får titta upp lite extra. I vinter har det även blivit fler slashingar än vanligt. Men det handlar om tur också.

Och så proppar du i dig massor av grönsaker för att hålla dig frisk?

– Haha, nej det är inte min grej. Jag äter bara tomater och gurka. Men jag äter môe gôtt, precis allt det jag vill. Mår magen bra mår människan bra.

"Lilliz" har egentligen bara en plump i protokollet sedan klivet in i elithockeyn. Säsongen i AIK.

– Min första i SHL. Omställningen var tuff och dessutom gick det inte bra för AIK. Men vi trivdes i Stockholm.

Johan Ryno tog FBK:s assistrekord från Thomas Rhodin 2018. Då var det elva år gammalt. Nu hänger det löst igen.
Johan Ryno tog FBK:s assistrekord från Thomas Rhodin 2018. Då var det elva år gammalt. Nu hänger det löst igen. Foto: Lisa Olaison

Om Sören Persson

Skulle "Lilliz" mot förmodan missa poängrekordet kan det indirekt bero på domaren Sören Persson, som gav honom två matchers (omdiskuterad) avstängning. Detta efter att "Lilliz" uttryckt några ord mindre väl valda ord.

Har du pratat med honom sen dess?

– Nej. Jag kommer aldrig mer att prata med honom. Jag kommer inte ens säga hej!

Har du ändrat ditt verbala beteende på isen sen dess?

– Inte ett dugg. Gör dom fel så påtalar jag det och jag har inte ändrat mitt ordförråd heller.

"Lilliz" gjorde succé även när han debuterade i Tre Kronor och blev vald till turneringens bäste forward. Landslagsledningen tyckte de var nöjda med att de fick ett återbud så de kunde testa "Lilliz".
"Lilliz" gjorde succé även när han debuterade i Tre Kronor och blev vald till turneringens bäste forward. Landslagsledningen tyckte de var nöjda med att de fick ett återbud så de kunde testa "Lilliz". Foto: Erik Simander/TT

Det blev succé även när "Lilliz" fick debutera i Tre Kronor nyligen. Han blev till och med vald till bäste forward i turneringen.

– Kul att äntligen få testa. Det var inte så stor skillnad mot SHL.

Vad sa landslagsledningen efteråt?

– De sa att de nästan var nöjda med att de fick ett återbud så de kunde testa mig!

Om KHL och Schweiz

På läktarna myllrade det av agenter och scouter. De fick se att "Lilliz" håller - även på den nivån. Nu är chanserna ytterst små att FBK får behålla honom.

– Men det måste kännas riktigt bra för att jag ska flytta. Sen spelar det ingen roll om det blir till Schweiz eller Ryssland.

"Lilliz har legat bakom 45 av Färjestads mål i vinter.
"Lilliz har legat bakom 45 av Färjestads mål i vinter. Foto: Tommy Pedersen/TT

Har du släppt NHL-drömmen helt?

– Ja, åldern (fyller 30 nästa år) och storleken talar emot. Men visst hade det varit kul att få spela i världens bästa liga.

En viktig orsak till "Lilliz" succésäsong är förbättrad styrka och, förstås, lilla dottern Stella, sju månader.

– Absolut. Jag har blivit vuxen och har annat än hockeyn att tänka på också.

FBK-tränaren Johan Pennerborn har känt "Lilliz" ända sedan sin tid i Sunne, och såg honom lira redan med Charlottenberg.

200 nästa torsdag

– I Örebro senast visade "Lilliz" hur viktigt det är att ha puckhållare med kyla i vissa sekvenser. Det som "Lilliz" står för, säger Pennerborn.

Nu väntar Frölunda, med ett ordinarie FBK bortsett från de två långtidsskadade.

– Min favoritmotståndare. Det blir alltid drag på läktarna och täta och tajta matcher, säger "Lilliz" förväntansfullt.

Dåvarande sportchefen Leif Carlsson hälsar "Lilliz" välkommen till FBK 6 april 2016. Nästa torsdag spelar han sin 200:e grundseriematch med FBK.
Dåvarande sportchefen Leif Carlsson hälsar "Lilliz" välkommen till FBK 6 april 2016. Nästa torsdag spelar han sin 200:e grundseriematch med FBK. Foto: Anders Hanson

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyJohan PennerbornMarcus NilssonPeter ForsbergSHLThomas Rhodin

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare