"Jag är inte nervös" – skoldirektören om myndighetens granskning

Publicerad:
"De ska kolla hur vi har jobbat med alla händelser och hur vi har följt upp dem och om åtgärderna varit relevanta" säger Maria Kjällström. Foto: Helena Karlsson

Skolinspektionen besöker Norrstrandsskolan i två dagar.

Myndigheten granskar verksamheten efter uppgifter om missförhållanden.

– Min känsla är att vi har hanterat allt bra, säger skoldirektören Maria Kjällström.

Efter allt som hänt på Norrstrandsskolan den senaste tiden har Skolinspektionen beslutat att göra en så kallad riktad tillsyn på skolan.

Skolinspektionen gör en sådan när den har fått information om missförhållanden.

– Jag tror att de har fått uppgifter om Norrstrandsskolan genom både föräldrar och media, säger Karlstads kommuns skoldirektör Maria Kjällström.

Under en riktad tillsyn begär myndigheten ut relevanta dokument från kommunen, besöker skolan, samtalar med elever och personal, relevant förvaltning och nämnd.

– De ska titta hur vi har jobbat med alla händelser och hur vi har följt upp dem och om åtgärderna varit relevanta.

I dag, onsdag, är myndigheten på skolan för att få en inblick i verksamheten.

Skolinspektionen gör en riktad tillsyn på Norrstrandsskolan under onsdag och torsdag.
Skolinspektionen gör en riktad tillsyn på Norrstrandsskolan under onsdag och torsdag. Foto: Helena Karlsson

På torsdag lämnar Skolinspektionen skolan och tar sig till Karolinen för att besöka barn- och ungdomsförvaltningen. Där ska utredarna prata med ansvariga politiker och förvaltningscheferna. Däribland Maria Kjällström.

Är man nervös som skoldirektör?

– Nej, jag är inte nervös. Min känsla är att vi har hanterat allt bra. Jag har sett alla dokument som de har begärt ut och jag vet hur vi har jobbat med allt när det har hänt. Vi har inte mörklagt eller undvikt något.

När Skolinspektionen är klar med tillsynen kan flera saker hända. Myndigheten kan lämna helt utan ingripande eller bara med någon åtgärd som måste genomföras inom en viss tid.

Det är det mildaste. Domen kan också bli vite – eller till och med att skolan tvingas stängas ner.

Vad tror du själv kommer att hända?

– Här har vi tagit situationen på allvar och det har blivit mycket tryggare på skolan. Men vi är inte helt utan incidenter. Bara för någon vecka sedan brann det i en papperskorg.

Hon fortsätter:

– Men vi har följt utvecklingen under lång tid och har ingripit med rätt resurser. Därför tror jag att man inte kommer identifiera några stora brister i vårt arbete med skolan.

NWT har länge bevakat händelserna på Norrstrandsskolan. Läs mer här:

Ännu en misstänkt för skolbombElever kärleksbombade skolan efter oron: "Småsaker gör stor skillnad"Elever misstänkta för brand på NorrstrandsskolanUtredare: Mer hot och våld framöver

Artikeltaggar

Barn- och ungdomsförvaltningenKarlstads kommunMaria KjällströmNorrstrandNorrstrandsskolanSkola och utbildningSkolinspektionen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare