• idag
  20 sep
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  21 sep
  18°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  22 sep
  17°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  23 sep
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  24 sep
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Mycket talar för återhämtning i ekonomin

Ekonomi
PUBLICERAD:
Hur mycket coronaviruset påverkar världsekonomin är i nuläget svårbedömt. Bilden är tagen i Hong Kong,
Foto: Kin Cheung
Som jag skrev i förra krönikan så ställde jag mig frågan om konjunkturen var på väg upp igen? Tittar vi på vad som har hänt sedan dess så har det mesta löst sig med Brexit, handelsavtal och den politiska oron världen över har minskat. Detta har ju inneburit att förutsättningar för att konjunkturen tar fart igen är gynnsamma enligt min bedömning.

Ser vi på hushållsekonomin så har den haft en gynnsam förmögenhetsutveckling de senaste åren. Inte minst de hushåll som både äger sin bostad och som investerat i fonder eller i aktiemarknaden.

Med en stark förmögenhetsställning i ryggen och en fortsatt tro på låga räntor stiger bostadspriserna igen. Bostadspriser och privat konsumtion utvecklas ofta i takt, det vill säga läget på bostadsmarknaden är centralt för hushållens konsumtionsvilja.

Mycket talar för att bostadspriserna fortsätter upp ungefär i linje med den disponibla inkomsten, det vill säga 3–4 procent om året. De som förväntar sig att bostadspriserna ska stiga lika snabbt som före sättningen 2017 hoppas nog på för mycket. Då var det i första hand fallande räntor som drev på prisbilden, nu förväntas räntorna i stort ligga still och det är snarare utvecklingen av de disponibla inkomsterna som sätter takten.

Stora behov

Låga räntor stimulerar även investeringar och dämpar möjligen nedgången av bostadsbyggandet. Det samtidigt som kommunerna har stora behov och fått mer resurser den senaste tiden. Inte minst här i Karlstad där KBAB skall bygga hyreslägenheter för 600 miljoner kronor de närmsta tre åren. När exporten också förhoppningsvis tar fart igen under hösten växer därmed svensk ekonomi på bred front.

Riskerna är i första hand globala och de är flera. Nu senast coronaviruset, som är svårt att bedöma de ekonomiska effekterna av. Historiskt har inte den sortens epidemier satt några stora spår i tillväxten, men de kan förstås påverka riskaptiten. Vi vet ännu så länge för lite för att dra några stora slutsatser av de ekonomiska konsekvenserna.

Står för 20 procent

I skrivande stund är ca 40 000 smittade och 910 stycken är avlidna. Börserna har dock backat på informationen. Det vi dock skall ta med oss är att när senaste sarsviruset härjade 2003 stod Kina för 6,5 procent av totala BNP i världen. I dag står Kina för 20 procent av världens BNP!

I övrigt är det amerikanska valet i fokus under 2020, vilket kan komma att påverka såväl konjunktur som finans- och penningpolitik. Normalt växer amerikansk ekonomi några tiondelar mer valår då finanspolitiken är expansiv.

President Trump brände dock av en expansiv finanspolitik redan i början av mandatperioden och 2018 förlorade republikanerna majoriteten i representanthuset i mellanårsvalet, vilket gör det svårare för dem att driva igenom sin politik. Amerikansk ekonomi ser ut att gå svagare innan det blir bättre. Siffrorna indikerar sämre tider, medan framåtblickande indikatorer pekar på en vändning åt rätt håll.

100-årsfirande

Euroområdet ligger ungefär i fas med svensk ekonomi och tillväxtbotten tycks vara nu. Medan Kina bromsar in trots expansiv finans- och penningpolitik. Coronaviruset lär få vissa negativa konsekvenser på tillväxten i Kina. Nästa år firar kommunistpartiet 100 år och det lär å andra sidan bidra till expansiv politik.

Förutsättningarna för global återhämtning ser ljusare ut än på länge, samtidigt som flera risker består. För svensk del vädrar vi morgonluft, då tillväxtbotten passeras och ekonomin är på väg ut ur en mild lågkonjunktur.

Lycka till med ert sparande!

Fotnot: Peter Östberg är krönikör i Arbete & Ekonomi

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.