Hoppa till huvudinnehållet

Många rallybesökare fast för fortkörning

Publicerad:
Trafikpolisen stoppade 69 fortkörare under förra veckan i Värmland.
Trafikpolisen stoppade 69 fortkörare under förra veckan i Värmland. Foto: Sören Turesson

Det var inte bara rallyförarna som körde fort förra veckan. Totalt stoppades sammanlagt 69 fortkörare i Värmland. Många av dem var på väg till Svenska rallyt.

– Det blev väldigt mycket i helgen när rallyt var och många trafikpoliser fick jobba, säger Anders Karlsson, gruppchef på yrkestrafikgruppen inom polisen i Värmland.

Under den nationella trafikveckan som var förra veckan stoppades 69 bilförare i länet som körde för fort.

– De trafikanter som man stoppade var bland annat på väg för att titta på rallyt i Värmland. Sedan fanns det fjälltrafikanter som var på väg upp i fjällen för att åka skidor, säger Anders Karlsson.

Trafikpoliserna fick jobba mycket eftersom man både gjorde trafikkontroller mot den tyngre trafiken i Värmland och hastighetskontroller längs E18 och E45.

Flera bristfälliga lastbilar

Trafikpolisen ville ta reda på hur de utländska transportföretagen kör inrikestransporter i Sverige. 79 lastbilar kontrollerades och man hittade brister på flera lastbilsekipage.

– Brister som hittades var bland annat belysningen och däcken som var i dåligt skick. En del brister kan hända efter vägen som stopp i trafiken, vilket medför att körtiden blir för lång, säger Anders Karlsson.

Farligt med fusk

Under förra veckan stoppade man ungefär 60 procent svenska lastbilschaufförer och 40 utländska lastbilschaufförer.

Polisen inriktade sig bland annat på lastbilschaufförernas rasttider, körtider och dygnsvila, samt att de höll hastighetsbegränsningen.

– Det värsta är om en lastbilschaufför har fuskat med vilotiderna. Det är lika farligt som att möta en berusad chaufför, säger Anders Karlsson.

Under den nationella trafikveckan kontrollerades även 39 taxibilar. Enligt polisen skrevs flera böteslappar rörande fortkörning samt obesiktigade bilar.

Madeleine Sandström

Artikeltaggar

Anders KarlssonSverigeTrafikTrafikpolisVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.