Fem år. Så lång tid skulle det ta innan förlossningsavdelningen vid Karlskoga lasarett skulle kunna öppnas igen. Därför kommer den politiska majoriteten föreslå att verksamheten upphandlas, för att skyndsamt kunna öppna igen.
Det krävs en hel del resursförstärkningar vid förlossningen i Karlskoga för att leva upp till patientsäkerheten enligt lagstiftningen. Det har hälso- och sjukvårdsdirektör Jonas Claesson kommit fram till i sin utredning.
Vid en pressinformation presenterade han utredningen som visar att de bemanningsåtgärder som behövs innebär att verksamheten kan öppnas tidigast årsskiftet 2024/25, då den specialkompetens som krävs tar fem år att utbilda. Utredningen kommer läggas fram i hälso- och sjukvårdsnämnden möte nästa vecka.
Claesson säger att patientsäkerheten måste stärkas ytterligare. Vid tidigare Ivo-inspektion bedömdes inte de åtgärder som presenterades räcka till, varför de nu kompletterats.
Förstärkningar
Störst förstärkningar behövs inom akut omhändertagande av nyfödda sjuka barn och inom transportorganisationen. Claesson radar upp resurser som bland annat sjukhusbunden barnoperation och gynekologjour, speciell barnbarnmorska och telemedicinsk bedömning av neonatolog.
Totalt kostar det 22 miljoner kronor mer än dagens verksamhet.
Varför har det gått i alla år förut?
– Modernt patientsäkerhetsarbete är proaktivt, det innebär att man ska leta efter risker och undanröja risker man kan se. Som när man har ett hål i gatan, man väntar inte tills någon ramlar i hålet, utan fyller igen dem, säger Claesson.
Fram till öppnandet, hur patientsäkra är eventuella förlossningar i bil?
– Det är större risk att ta in 700 kvinnor planerat ett ställe där man ser att det inte finns kompetens att ta hand om ett sjukt nyfött barn. När jag jobbade i Västerbotten var de flesta som födde i bilen de som bodde i Umeå tätort, för de väntade för länge innan de åkte in, säger Claesson.
Han väljer dock att inte uttala sig om förslaget att upphandla förlossningsverksamheten.
Upphandling
– Fem år är inte skyndsamt nog. Så därför så kommer vi från majoritetens sida att föreslå att förlossningsverksamheten i Karlskoga ska upphandlas av en annan aktör, säger ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden Karin Sundin (S) vid pressinformationen.
Redan i dag köps en del verksamhet in, bland annat mammografi, en del ögonoperationer, psykiatriska utredningar och så har regionen en del privata vårdcentraler.
Hur väl rimmar privata vårdaktörer med Socialdemokraternas ideologi?
– Vi bedriver ganska mycket sjukvård med hjälp av privata aktörer redan i dag, säger Sundin som inte har något att invända mot privata alternativ i vården, så länge som de inte gör sig stora vinster i välfärden.
Incidenten kring ett barn var den utlösande faktorn till att BB stängdes.
Det handlar om ett enda fall, eller?
– Hur många fall menar du ska accepteras, hur många barn får dö innan vi vidtar åtgärder? Patientsäkerhet handlar inte om att agera utifrån att saker redan har hänt, utan att förhindra att det händer. Vi har haft allvarliga incidenter, som tack och lov inte inneburit att något barn avlidit och Ivo's senaste bedömning är att vi har långt kvar till målet, säger Sundin.
Enighet
Regionrådet Bechet Barsom (KD) säger att det råder stor politisk enighet kring att öppna förlossningsvården i Karlskoga igen.
– Men faktum är att alla beslut som tas inom vårdorganisationen inte ligger på politikens bord. Många av besluten som fattas är läkares och verksamhetschefernas ansvar. Därför väljer vi att skapa en långsiktig och hållbar förlossningsvård, säger Barsom.
Regionrådet Torbjörn Ahlin (C) slår fast att man från majoritetens sida tror på decentraliserad sjukvård, där Karlskoga har en oerhört viktigt roll, han säger:
– Vem som utför uppdraget kommer i andra hand, viktigast är att det fungerar.
Regionrådet Andreas Svahn (S) tycker det känns bra att man nu har ett embryo till en tidsplan. Nämnden tar ställning i nästa vecka, därefter sammanträder regionstyrelsen i mars och fullmäktige i april.
Om förslaget går igenom tar nämnden i juni ställning till upphandlingsunderlag, varefter anbudsförfrågan går ut och privat aktör tilldelas uppdraget och öppnande kan ske 2021.
Kostnad och personal
Hur stor fördyring en upphandling blir är enligt Svahn för tidigt att svara på. Först under våren tar man fram vilka delar av verksamheten som ska upphandlas och anbudsgivaren sätter prislappen.
Enligt Sundin finns i dag privata aktörer som har ganska mycket personal anställda, som man hoppas kunna rekrytera. Svahn pratade även om växeltjänstgöring, där specialister del av tiden tjänstgör i Karlskoga.
Personalen kommer vara kvar, men man har ännu inte pratat med region Värmland om hur de ställer sig till att en privat aktör tar hand om förlossningen.
Läs även: