Hoppa till huvudinnehållet

Gröna bolån blir allt populärare

Publicerad:
Reporter Fredrik Ekenberg
Fredrik Ekenberg
redaktion@nwt.se
Bostadsmarknaden har återhämtat sig efter nedgången 2017.
Bostadsmarknaden har återhämtat sig efter nedgången 2017. Foto: Hasse Holmberg

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Riksbanken beslutade som bekant den 18 december att höja reporäntan till noll procent, gäller från och med 8 januari.

Det betyder att Sverige lämnar minusräntan efter knappt fem år. Man motiverar beslutet med att inflationen har varit nära inflationsmålet på 2 procent sedan början av 2017 och Riksbanken anser dessutom att det finns goda förutsättningar för att inflationen ska vara nära målet även framöver. Riksbanken anser att konjunkturavmattningen innebär att svensk ekonomi går från en konjunktur som varit starkare än normalt till ett mer normalt läge.

Vi räknar med att Riksbanken kommer att ligga kvar på noll procent åtminstone in i 2022, eftersom konjunkturen kan komma att försvagas och arbetslösheten stiger.

I den miljön räknar vi med att inflationen kommer att sjunka och ligga under Riksbankens mål på 2 procent de kommande åren. Riksbanken själva räknar med att det dröjer till tidigast 2022 innan de höjer räntan. Det innebär att de låga räntorna är här för att stanna.

Återhämtad

Låga räntor är positivt för både fastighets –och aktiemarknaden. Det som kan påverka negativt är en eventuellt svagare konjunktur framåt. Bostadsmarknaden har återhämtat sig efter nedgången 2017 med något stigande priser och stabilt byggande.

Svagare konjunktur och stigande arbetslöshet kan komma att dämpa prisutvecklingen men med fortsatt låga räntor och positiv befolkningsutveckling räknar vi med svagt stigande bostadspriser även framåt.

En stabil bostadsmarknad kommer att bidra till ökad skuldsättning i form av bolån. En allt större del av dessa nya bolån kommer att vara så kallade Gröna bolån. Kortfattat innebär det att bostaden skall uppfylla vissa kriterier såsom energiklass eller miljöcertifiering med mera. Dessa lån är oftast finansierade av bankernas egna gröna obligationsramverk som används för att låna upp ”gröna” pengar på finansmarknaden.

Bo energieffektivt

Med Gröna bolån hoppas vi kunna öka intresset för att bo i en energieffektiv bostad och på sikt bidra till att fler bostäder blir det.

Slutligen vill jag nämna något om fördelning av boräntor. Det är lätt att tänka kortsiktigt när det gäller boräntan. Att ha en stor andel av bolånet på kort räntebindningstid innebär en högre risk speciellt om förutsättningarna i vår omvärld förändras snabbt. Försök därför lägga lånen med lite olika bindningstider och därigenom minska risken. Du skall utgå från din ekonomi, familjesituation och syn på risk när du skall välja bindningstid.

Nu går vi mot ljusare tider vilket är skönt och jag hoppas att du får en härlig vårvinter framåt.

Fotnot: Fredrik Ekenberg är krönikör i Arbete & Ekonomi under vinjetten Dina pengar

Artikeltaggar

Dina pengarEkonomiKrönikorRiksbanken