Hoppa till huvudinnehållet

Familjen skapade ett köpcentrum i skogen

Publicerad:

Det är 15 år sedan familjen Johansen- Skjaersted tog över den första butiken i Långflon, tio år sedan de började planera köpcentret och fem år sedan det öppnade.
Det är 15 år sedan familjen Johansen- Skjaersted tog över den första butiken i Långflon, tio år sedan de började planera köpcentret och fem år sedan det öppnade. Foto: Helena Karlsson

Byn i Norra Finnskoga är så liten en by kan vara utan att försvinna. Här finns två bofasta invånare, och det är många långa mil genom skogen till mer befolkade bygder.

Möt familjen som satsade på ett jättestort köpcenter i Långflon, och lyckades, trots belackare som skapade oro ända upp i såväl den svenska riksdagen som det norska stortinget.

10,5 pallar har just anlänt från Systembolaget. Leveranserna kommer tre gånger i veckan. Det är bara ett ombud i landet, Coop i Storlien, som lämnar ut mer alkohol än Långflons stormarknad, säger Morten Johansen när vi passerar kulisserna i familjens stora matvarubutik.

10,5 pallar har just anlänt från Systembolaget.
10,5 pallar har just anlänt från Systembolaget. Foto: Helena Karlsson

Coop i Storlien är också gränshandel.

Påsarna med alkohol, i huvudsak vin och öl eftersom det är så mycket dyrare i Norge, kräver arbete och drar förstås folk till butiken, men i kronor och ören ger det inte så mycket, menar Morten Johansen.

Det är maten, godiset, läsken och tobaken som är grunden i den gränshandel som en familj, mor, far och två söner, driver i Långflon, i nordligaste Värmland, bara några meter från den norska gränsen.

Långflon köpcentrum
Långflon köpcentrum Foto: Helena Karlsson

Jubileum

Det är 15 år sedan de tog över den första butiken i Långflon, tio år sedan de började planera köpcentret och fem år sedan det öppnade.

Omsättningen ökar, 20 miljoner plus det senaste året, och en nettoomsättning på 140 miljoner. Framgången för familjen - och köpcentrets fastighetsägare -är formulerad i omfattande utbyggnadsplaner.

Det ska bli ännu mer handel, fler butiker och gallerior, i byn.

Men även denna framgångssaga bär dystra stråk och drama. Handelsstriden mellan familjen och fastighetsägaren, som NWT berättat om i flera artiklar, har kostat på, liksom motståndet från den norska handeln som drevs upp på ministernivå och blev en tvist mellan nationerna, där riskerna med ett köpcentrum i Långflon vreds upp till samma nivå som riskerna med ett kärnkraftverk.

Vi tar det från början.

Första maj 2004 tog Torunn Johansen och Kjell Skjaerstad, Morten Johansen och Stian Skjærstad över Långflon handel efter Marit Fridberg.

Företagarfamiljen bodde i Törberget i Trysil kommun och hade handlat i butiken i flera år.

– När vi hörde att Marit skulle sälja åkte jag och Morten dit, och pratade med Marit, säger Torunn Johansen. Hon tyckte så bra om oss, sa hon, så vi fick köpa.

Butiken som sedan 1978 utvecklats ur en liten verkstad med bensinstation och kiosk, och kompletterats med både hotell och café, kunde inte bli större där den låg mellan vägen och älven, men verksamheten fortsatte att öka. Med 120 000 kunder per år växte omsättningen till 100 miljoner.

– Köerna gick runt huset vid påsk, säger Morten Johansen, och det var så trångt att kunderna fick bilda kedja i kassakön, och skicka kartongerna mellan sig när det var dags att fylla på i tobakshyllan.

Parkeringskaoset var sannolikt det till ytan längsta i landet.

Köpte sju hektar

Utbyggnadsplanerna fick en rivstart när andra intressenter dök upp i byn.

– De tog kontakt med oss från Torsby kommun, och berättade att de fått förfrågningar från någon som ville bygga ett köpcenter i Långflon, säger Morten Johansen.

– Då kände vi att vi måste göra något, säger Torunn Johansen.

Familjen slog till och köpte sju hektar mark.

– Detaljplanearbetet gick fint.

Kristisk minister

Det är klart att köpmännen på den norska sidan inte jublade, men familjen Johansen-Skjaerstad kunde inte i sin vildaste fantasi ana vad som komma skulle.

– Norges miljöminister Erik Solheim gick ut i både VG och Aftenposten och kritiserade våra utbyggnadsplaner i Långflon.

Landshövdingen i Hedmarks fylke, Sylvia Brustad, stämde in i kritiken. De menade att ett köpcenter i Långflon skulle utarma landsbygdshandeln på den norska sidan, dessutom skulle trafiken öka.

Det kom också en officiell protest från Hedmarks fylke.

– Det är unikt. Det är första gången i historien ett land som inte är med i EU lägger in en protest mot byggplaner i Sverige.

När protesten från Hedmarks fylke landade hos Torsby kommun handlade den dock inte om handeln, för hur skulle norska staten kunna stoppa nya butiker i Sverige?

– Man hänvisade till en paragraf om ödeläggelse av miljö, en paragraf som är tillämplig på kärnkraftverk.

Frågan hade nu växt sig så stor att Torsby kommun släppte den vidare upp genom byråkratin, och samma resa gjorde den i Norge.

– Till slut togs den upp i Stortinget i Norge, och i Sveriges riksdag.

Men den norska protesten vann inte gehör. Detaljplanen godkändes.

– Vi stod med alla möjligheter. Via bekanta hittade vi en samarbetspartner och investerare.

Niels J.W. Wiig kom in som VD för Långflon köpcenter, och den 13 augusti 2013 tog en grävmaskin den första skopan full på platsen.

2015 stod det 7 800 kvadratmeter stora köpcentret klart. 240 miljoner kronor hade det kostat. Kundkretsen är stor, geografiskt sett: Hamar, Elverum, Gjövik... De stora skidanläggningarna Trysil, Sälen och Branäs bildar också en triangel runt Långflon.

Ser framåt

Familjen Johansen- Skjaerstads har den 4000 kvadratmeter stora livsmedelsbutiken, restaurang och ytterligare en butikslokal. I köpcentret finns också sport- och skinnbutiker, och en stor butik med godis och tobaksvaror.

När en ny godis- och tobaksbutik tog plats i köpcentret hamnade familjen som driver stormarknaden i en tvist med köpcentrets ägare, som ledde till stämning och hot om vräkning. Parterna kunde sedermera förlikas.
När en ny godis- och tobaksbutik tog plats i köpcentret hamnade familjen som driver stormarknaden i en tvist med köpcentrets ägare, som ledde till stämning och hot om vräkning. Parterna kunde sedermera förlikas. Foto: Helena Karlsson

Det var etableringen av godis- och tobaksbutiken Gottebiten som ställde till bråk och växte till en rättstvist mellan familjen och fastighetsägaren. Familjen och dess stormarknad ansåg att det fanns en klausul i hyreskontraktet som gav dem möjlighet att säga nej till konkurrerande verksamhet. Köpcentrets ägare var av en annan mening, men till slut nåddes en förlikning.

– Det är klart, och inget vi vill kommentera vidare. Det kostade tid, men nu jobbar vi framåt, åt samma mål.

Vilka butiker som kan komma till området när nästa etapp av det osannolika köptemplet i skogen vill de inte riktigt spekulera i. Men på en snabbutttryckt önskelista finns apotek och hälsokost, fler klädbutiker och kedjor av typen Klas Olsson och Jula. Och så vill de gärna se en bussförbindelse med Karlstad, så att ännu fler värmlänningar kan göra en skogsutflykt till det stora shoppingcentret.

Handelsstriden är över i Långflon. Nu ser Torunn och Morten Johansen fram emot att bygga vidare på sin egen verksamhet, och nästa etapp i utbyggnaden av köpcentret.
Handelsstriden är över i Långflon. Nu ser Torunn och Morten Johansen fram emot att bygga vidare på sin egen verksamhet, och nästa etapp i utbyggnaden av köpcentret. Foto: Helena Karlsson

Artikeltaggar

BranäsEkonomiGränshandelLångflonLångflons shoppingcenterSälenTorsby kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.