Hoppa till huvudinnehållet

Wikstrand ville försköna rapport om Överförmyndarnämnden

Publicerad:
Mejlkonversationen mellan biträdande kommundirektören Anna Wikstrand och konsulten Maria Dorch visar att personer inom Arvika kommun ansåg att ett första utkast av rapport var för negativ. Därför skulle duon "prata ihop sig".
Mejlkonversationen mellan biträdande kommundirektören Anna Wikstrand och konsulten Maria Dorch visar att personer inom Arvika kommun ansåg att ett första utkast av rapport var för negativ. Därför skulle duon "prata ihop sig".

Biträdande kommundirektör Anna Wikstrand försökte dämpa kritiken i konsulten Maria Dorch första utkast till rapport om Överförmyndarnämnden. Det visar mejl AN tagit del av och som P4 Värmland var först att rapportera om.

Mejlet visar dessutom att Wikstrand inte var ensam om att vilja ha en mildare rapport. I mejlet, daterat 3 februari, står följande:

"Flera hos oss har nu läst ditt utkast och jag får reaktioner på den negativa tonen i rapporten. Jag vill förmedla detta till dig. Ring gärna i kväll när du sitter med rapporten så kan vi prata ihop oss".

Maria Dorch svarar Wikstrand så här den 4 februari:

"Tack för informationen. Jag har redan ändrat en del men tar till mig det. Ringer dig i kväll".

Neråt, inte uppåt

I Maria Dorch slutprodukt framförs ingen kritik uppåt i Arvikas organisation men väl neråt. "Smällen" får kanslipersonalen ta. Politiker och tjänstemän går fria.

”Personalen på kansliet har en varierande kompetensnivå. All personal behöver få en grundläggande kurs i överförmyndarverksamhet som bör anpassas efter de brister som framkommit”, står det bland annat i konsultrapporten.

Historiken

Anna Wikstrand säger till AN att det är historiken bakåt i tiden som var den negativa tonen i Dorch utkast. Hon säger också att uppdraget från början var att konsulten och verksamheten i Arvika, inkluderat henne själv, skulle jobba tillsammans.

– Det var för mycket fokus på problem och brister i utkastet, brister som var kända sedan tidigare. Vi ville istället ha en rapport som var framåtsyftande och vi ville ha hjälp med vilka resurser vi behöver tillföra utifrån de vi redan tillfört, säger Anna Wikstrand.

Så du har inte påverkat konsulten att skriva en positivare rapport?

– Att vi samarbetar är ett naturligt sätt när vi ska jobba tillsammans, vi är medspelare, men det finns ingen dold agenda i detta, säger Wikstrand. Nu har vi koll på läget och tror att detta blir bra.

Vilka fler läste Dorch första utkast och tyckte det innehöll en negativ ton?

– Det var vi som har jobbat i detta projekt, det har både varit politiker och tjänstemän. Att namnge någon tycker jag är oväsentligt.

Svarar på vissa frågor

AN har även via mejl ställt frågor till kommunalrådet Peter Söderström (S). Han vill bara svara på frågor om själva slutrapporten. Vad gäller förarbetet hänvisar han till nye kommundirektören Hans Karlsson. Själv har han inte varit en del av förarbetet, säger Söderström.

– Konsultrapporten var tydlig och innehöll konkreta åtgärdsförslag som kommunstyrelsen (ks) antog. Den går vidare till kommunfullmäktige, säger Söderström, som dock inte vill svara på frågan om han redovisat en självständig konsultrapport till politikerkollegorna i ks eller om han har förtroende för Anna Wikstrand.

Anna Wikstrand, biträdande kommundirektör. Arkivbild.
Anna Wikstrand, biträdande kommundirektör. Arkivbild. Foto: Hans-Åke Henriksson

"Inget konstigt"

Kommundirektören Hans Karlsson säger å sin sida att han inte anser Wikstrands arbetssätt konstigt.

– Att man utväxlar rapporter är naturligt. Det är vanligt att den som utreder skriver en första rapport som man kan ha synpunkter på, säger Karlsson.

Svidande kritik mot redan kritiserad nämnd

Karlsson säger dessutom att Dorch inte varit någon granskande konsult utan att hon haft ett stödjande uppdrag.

– Men hon har dock kommit med kritik och har tydliga synpunkter, säger Karlsson.

I Wikstrands mejl står att "flera hos oss" reagerat på den negativa tonen i utkastet. Har du haft synpunkter på det första utkastet?

– Nej, jag har inte sett något material från Dorch.

Inte oberoende

Visselblåsaren Lars-Olof Gävert är till skillnad mot Hans Karlsson mycket kritisk.

– Det här visar att Maria Dorch inte var någon oberoende konsult. Om hon varit det hade man inte lagt sig i så här. Kommunen har tappat all seriositet när man gör på det här viset.

Vad känner du innerst inne nu?

– Man blir förbannad. Och det kommunen gör handlar inte bara om överförmyndarnämnden utan det gäller mera i den kommunala verksamheten. Och det upptäcker allt fler.

Raderats

Från flera källor kommer dessutom rapporter om att annan mejlkonversation mellan Anna Wikstrand och Maria Dorch raderats.

– Jätteallvarligt, då vill man dölja något, säger Gävert. Det här är en kultur som måste förändras.

Är borta

Hans Karlsson säger att han inte känner till att mejl raderats. Enligt Anna Wikstrand handlar det dock om vardagsmejl utan allmänt intresse.

– Personerna själva hanterar sin information, har det tagits bort mejl är de borta. Vi på it-avdelningen kan inte gå in och läsa andras mejl, säger Emit Tucek, it-tekniker/systemadministratör.

Fotnot: AN har även sökt konsulten Maria Dorch. Hon har inte hört av sig.

Artikeltaggar

Anna WikstrandHans KarlssonNyheterÖverförmyndarnämndenPolitikVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.