"Vi jobbar och tar fram det bästa vi kan"

Publicerad:
Åklagarna Rebecca Hällgren och Per Svensson som drev målet om skjutningarna som nu avgjorts i hovrätten. (Arkivbild) Foto: Lisa Olaison

– Vi hade framgång i vissa delar – men inte alla, konstaterar åklagaren Rebecca Hällgren om att inte heller hovrätten ville fälla någon för skjutningen i somras.

Enligt uppgifter till NWT är skjutningen på Campus i Karlstad "polisiärt uppklarad" som det brukar heta.

Men det räcker inte att polis och åklagare stenhårt tror att någon är skyldig för en fällande dom.

– Vi är tacksamma över att vi fått en väl motiverad dom från hovrätten som noggrant gått igenom det vi lagt fram, och kommenterat det, säger åklagaren Rebecca Hällgren.

Hovrätten ändrar dom om skjutningarna i Karlstad

Hon konstaterar att de tre unga männen nu döms för misshandel medan de gick helt fria i tingsrätten.

Hovrätten skriver i domen att ett färskt handavtryck på fönstret som det sköts ifrån visserligen "ger stöd för gärningspåståendet" – alltså att det var den åtalade 17-åringen som höll i vapnet.

Men domstolen anser samtidigt att det inte kan uteslutas att handavtrycket sattes där vid ett annat tillfälle:

– Det är ett allvarligt brott och då ställer domstolarna höga krav på att bevisningen ska vara robust. Då kokar det ned i att de inte tycker att bevisningen räcker.

Hur känns det att inte nå ända fram?

– Nånstans är det ju ändå så att när man väcker åtal tror man på att utredningen ska leda till en fällande dom. Här har hovrätten gjort en noggrann prövning av åtalet. Vi har jobbat och tagit fram det bästa vi kan – sen är det upp till domstolen att ta ställning och pröva.

Artikeltaggar

Brott & blåljusCampusFörsök till mordHerrhagenKarlstadKronoparkenMisshandelSkjutningarna i Karlstad

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare