Hoppa till huvudinnehållet

Elever vid vuxenutbildningen riskerar att inte få stanna i Sverige

Publicerad:
Flera elever som fått stanna i Säffle för att studera genom gymnasielagen har börjat på Säffle Lärcenter. Men om Migrationsverket inte jämställer det med gymnasiestudier kan det innebära att de inte får uppehållstillstånd.
Flera elever som fått stanna i Säffle för att studera genom gymnasielagen har börjat på Säffle Lärcenter. Men om Migrationsverket inte jämställer det med gymnasiestudier kan det innebära att de inte får uppehållstillstånd. Foto: Jenni Jansson

Flera av de elever i Säffle som genom den så kallade gymnasielagen fått stanna i Sverige för att slutföra sina gymnasiestudier har skrivits in på vuxenutbildningen. Men nu har det visat sig att detta kan göra att eleverna inte får uppehållstillstånd, eftersom det inte anses motsvara gymnasiestudier.

Erica Andrén, skolchef på Säffle kommun, berättar att man inte anade att det här kunde bli konsekvensen för eleverna när man planerade deras studier.

– Vi har följt utvecklingen av gymnasielagen och den har ändrat inriktning under tiden som den funnits. När vi gjort studieplaneringen har vi utgått ifrån vad som är bäst för eleven utifrån studierna.

Erica Andrén, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.
Erica Andrén, chef för barn- och utbildningsförvaltningen. Foto: Nathalie Forsström

Flera av de berörda eleverna har tidigare gått introduktionsprogrammet på Herrgårdsgymnasiet, men har inte varit behöriga för de nationella programmen. Genom att börja på vuxenutbildningen vid Säffle Lärcenter är tanken att det ska leda till en yrkesutbildning för att öka chanserna för eleverna att få arbete efteråt.

– Sex månader efter att studierna har avslutats ska de ha tillsvidareanställning för att få stanna i Sverige, säger Erica Andrén.

Men om inskrivningen på vuxenutbildningen innebär att eleverna nu inte kan stanna i Sverige, vad tänker du om det?

– Jag tycker att det är fruktansvärt. Våra elever på vuxenutbildningen är mycket studiemotiverade och engagerade. Det handlar dessutom om samma typ av kurser med samma huvudman, Säffle kommun.

Vad kommer kommunen att göra nu?

– Jag har skrivit intyg till de elever som önskat det om att vi gjort en studieplanering utifrån elevens bästa och att eleverna bedriver målmedvetna studier, säger Erica Andrén.

Hon hoppas att Migrationsverket kommer att godkänna detta utifrån gymnasielagen.

I Säffle berörs ett tiotal elever som idag är inskrivna på Säffle Lärcenter.

Sammantaget är Erica Andrén mycket kritisk till gymnasielagen och hur den genomförts.

– Det är en mycket kritiserad lagstiftning och jag kan inte annat än att hålla med. Jag lider med ungdomarna som inte vet vad som gäller. Vi har inte tagit väl hand om dem i Sverige.

Fredrik Wedberg arbetar på stödboendet Gränden och får möta många oroliga ungdomar.

– Vi har ungdomar som bor här som nu fått avslag på sina ansökningar och överklagat. Det är klart att de är oroliga, för de vet att det här är den enda chansen de har. Men nu lever de i ovisshet om de kommer att klara det här.

Artikeltaggar

Erica AndrénMigrationsverketNya gymnasielagenSäffle kommunSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.