Hoppa till huvudinnehållet

Bullbaket snart i mål

Publicerad:
Restaurangläraren Fredrik Bosander visar Finn Hoebe, som går i fjärde klass på Åsenskolan, hur man rullar ihop bullarna.
Restaurangläraren Fredrik Bosander visar Finn Hoebe, som går i fjärde klass på Åsenskolan, hur man rullar ihop bullarna. Foto: Filip Kowalski

Barnen som ska delta i Arlaloppet på onsdag lär inte bli besvikna på belöningen för insatsen i skidspåren.

I målfållan väntar sammanlagt 800 kanelbullar, bakade av Spångbergsgymnasiets restaurangprogram samt elever på Komvux.

– Vi har delat upp det, så vi bakar 400 bullar var, säger restaurangläraren Fredrik Bosander.

Doften av kanel och kardemumma spred sig över hela Bergmästarholmen i söndags.

För det var då som några av kanelbullarna som ska serveras under Arlaloppet på onsdag bakades. I ett inlägg på Spångbergsgymnasiets sida på Facebook bjöd restaurangläraren Fredrik Bosander in alla niondeklassare till Bergmästargårdens kök i söndags, så att de skulle kunna få en inblick i restaurangprogrammets verksamhet inför det slutliga gymnasievalet.

Sammanlagt bakas 800 bullar inför Arlaloppet.
Sammanlagt bakas 800 bullar inför Arlaloppet. Foto: Filip Kowalski

En av dem som tog chansen att komma till köket och baka bullar med Fredrik Bosander var Finn Hoebe. Han har dock några år kvar innan han ska göra sitt gymnasieval eftersom han än så länge håller till i fjärde klass på Åsenskolan.

– För att det är kul, säger han om varför han hade kommit till Bergmästargårdens kök.

Är restaurangprogrammet någonting du kan tänka dig att söka den dagen du ska göra ditt val till gymnasiet?

– Ja, kanske. Men jag vill bli bonde.

Medan degen knådades och gjordes ordning för att penslas med fyllning gjorde Fredrik Bosander sitt bästa för att lyfta fram restaurangnäringens många fördelar.

– Som kock eller servitör kan du få jobb över hela världen, sa han medan en plåt med bullar lades undan för jäsning.

Spångbergsgymnasiets restaurangprogram står för många av bullarna som ska serveras under Arlaloppet på onsdag. Restaurangläraren Fredrik Bosander skär ut bullarna.
Spångbergsgymnasiets restaurangprogram står för många av bullarna som ska serveras under Arlaloppet på onsdag. Restaurangläraren Fredrik Bosander skär ut bullarna. Foto: Filip Kowalski

Finn Hoebe har dock många år kvar innan han kan ge sig ut på eventuella utlandsäventyr på egen hand. Närmast väntar ett äventyr av ett annat slag då han är en av alla elever som ska åka Arlaloppet på onsdag.

– Ja, jag ska åka, säger han med ett leende.

Och när han åkt i mål kommer han att få smaka på en av de 800 bullarna - kanske en som han själv har bakat.

Fredrik Bosander skar snitt i degen så att den ska bli lättare att jobba med.
Fredrik Bosander skar snitt i degen så att den ska bli lättare att jobba med. Foto: Filip Kowalski

Artikeltaggar

ArlaloppetFamiljFikaFilipstadNyheterSpångbergsgymnasiet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.