• lördag
  23 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  24 jan
  -1°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  25 jan
  -3°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 jan
  -6°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Replik: Parterna har haft all tid i världen

Debatt
PUBLICERAD:
Det är för dessa människor, både arbetstagare och småföretagare, som en reformering av arbetsrätten är nödvändig, skriver Lise-Lotte Argulander.
Foto: Oskar Omne
Till syvende och sist drabbar den stela arbetsrätten samhällsekonomin i form av minskat skatteunderlag, färre jobb men också de enskilda individer som står långt från arbetsmarknaden och som behöver få in en fot i arbetslivet, skriver Lise-Lotte Argulander.

Svar till Camilla Frankelius och Martin Wästfelt (NWT 8/2).

Det är en sällsynt imponerande uppvisning i att tala tyst om den stora elefanten i rummet när det kommer till behovet av reformer av arbetsrätten som de två PTK-företrädarna Camilla Frankelius och Martin Wästfelt gör i sin debattartikel ”Ge parterna tid att finna hållbara lösningar” den 8 februari: nämligen det att parterna har haft årtionden på sig att göra något åt de problem vi ser på arbetsmarknaden i dag.

Tyvärr har lite hänt, och det har som har hänt, har tagit för lång tid. Ändå säger de sig nu behöva ännu mer tid att förhandla parterna emellan – och att den utredning om modernisering av arbetsrätten som tillkom efter januariöverenskommelsen utgör ett hot mot en fungerande arbetsmarknad.

Vi på Företagarnas som företräder 60 000 företagare menar tvärt om, nu mer än någonsin, är det avgörande att det kommer till förändringar i arbetsrätten om Sverige ska kunna ligga i framkant när det gäller jobb.

I Företagarnas rapport ”När arbetsrätten blir fel – Företagens syn på arbetsrätten” framträder en tydlig bild varför. Det handlar om krångel och kostnader som följer av Las föråldrade och illa anpassade regelverk.

Det som särskilt sticker ut som betungande för företagen är reglerna och oförutsägbarheten om uppsägning på grund av personliga skäl och svårigheten att behålla rätt kompetens vid arbetsbrist. Allt detta och annat regelkrångel verkar tillväxthämmande för mindre företag, som drar sig för att exempelvis anställa nya medarbetare och bidra till att det skapas jobb i Sverige.

Till syvende och sist drabbar den stela arbetsrätten samhällsekonomin i form av minskat skatteunderlag, färre jobb men också de enskilda individer som står långt från arbetsmarknaden och som behöver få in en fot i arbetslivet. Det är för dessa människor, både arbetstagare och småföretagare, som en reformering av arbetsrätten är nödvändig. De har inte tid att vänta på parterna längre, arbetsrätten måste moderniseras nu.

Lise-Lotte Argulander

Jurist och arbetsrättsexpert, Företagarna

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.