Hårdhandskar mot förnedringsrån

Ledare
PUBLICERAD:
Våld och förnedring vid ungdomsrån breder ut sig.
Foto: Anders Wiklund/TT
Lyckliga gatan, du finns inte mer. Schlagern är från 1967, men känslan av att något väsentligt har gått förlorat är väl mer närvarande nu än någonsin.

Föräldrar som själva gick och cyklade överallt på egen hand låter nu inte sina barn gå till skolan själva. Unga rånas och våldtas med förnedrande och rasistiska förtecken och vågar kanske inte ens berätta om det. Tonåringar som utsätts börjar sova hos sina föräldrar igen.

Rån och våldsbrott som riktas mot unga har mer än fördubblats de senaste åren, enligt Polisens statistik. Dessutom har brotten blivit råare, mer brutala. Inslag av förnedring och dominans gör att mörkertalet med stor säkerhet är påtagligt trots den redan kraftiga ökningen.

Statsminister Stefan Löfven (S) har sin vana trogen skämt ut sig genom att hävda att det är Alliansens jobbskatteavdrag som ligger bakom ökningen av förnedringsrånen mot unga. Det är en lika dålig som skamlig förklaring. Uttalandet är ett hån mot brottsoffren.

För varför skulle avdragen få barn och unga att tillsammans med andra råna svenska unga, trycka en kniv mot halsen på dem, pissa på dem, tvinga dem att kyssa deras fötter? Varför skulle det få dem att kalla sina offer för ”vidriga svenne och horunge”?

Det har inget att göra med Alliansens skattesänkningar, vilket är för väl eftersom regeringen nu har tagit bort värnskatten. Det har att göra med det samhälle vi hade, där tilltron till staten och det offentliga har varit djupt känd på ett sätt som saknar motsvarighet i de länder som dagens asylsökande har kommit från. Där finns en annan kultur där tilltro och gemenskap är något för den egna gruppen allena.

De rationaliserar fram ett hat mot majoritetssamhället som man har lärt sig, inte sällan tack vare debattörer i mittfåran, är emot dem. Det handlar om att visa styrka, vilket till skillnad från i västländer görs med aggression och dominans, inte genom studier och självförverkligande.

Det är tillräckligt allvarligt att detta inträffar nu. Skadan som har skett vad gäller ungas tilltro till samhället och andra människor går inte att precisera. Men vi vet att den finns. En hel generation unga växer upp i oro för att utsättas för denna typ av gärningar. Det kommer att få konsekvenser.

Det offentliga måste reagera med kraft mot dessa brott. Dessvärre gör regeringen det motsatta. Utöver statsministerns vilseledande om orsakerna har regeringen lämnat en remiss till Lagrådet om att göra det svårare att häkta unga. Det behöver bli lättare, vilket faktiskt Moderaterna föreslår (14/2). M vill även bygga fler ungdomshäkten och utreda sänkt straffmyndighetsålder.

Det är bra men otillräckligt. Om en stor grupp gör detta mot en person kan i slutändan ett par stycken som bäst dömas för det, om de råkar ha åldern inne. Men de andra är också skyldiga. Det behövs lagar som gör att det går att döma dem allihop. När så är möjligt bör åklagarna också yrka på utvisning. Dels för att det är rätt i sig, dels för att det är en av få följder som faktiskt betyder någonting för de potentiella förövarna.

Tystnat har leken, tystnat har sången. Regeringen gnolar om jobbskatteavdrag i betongen.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.