NWT granskar

Granskning: NWT hittar kokainspår på fyra nattklubbar i Karlstad

• Unik undersökning • Här låg knarket kvar på handfatet

Kokainet flödar på krogarna i Karlstad, uppger polisen.

NWT:s undersökning visar spår av det vita pulvret på Nöjesfabriken, O'learys, Pitchers och Harrys.

Få en inblick i baksidan av Karlstads nattliv – där knarket till och med ligger kvar på handfatet.

Musiken dånar och dansgolvet klibbar mot skorna. Kön till baren är redan lång och längst fram står alla och viftar med sina bankkort på desperat jakt efter ögonkontakt med bartendern.

För fem år sedan fanns det knappt kokain i den här miljön i Karlstad, säger polisen. I dag utgår myndigheten från att det brukas på varje krog i stan.

1 gram kokain är ungefär värt 1000 kronor, enligt polisen.

Men bortom polisen och förundersökningar: hur ser egentligen knarkflödet ut i Karlstad? Var finns det? Hur mycket är det? När tas det?

För att gå vidare med dessa frågor gick NWT på krogen med 50 ”cocaine detection wipes”, små ljusrosa servetter som vid kontakt med drogen kokain färgas blåa.

En kokainservett som visar på spår av drogen.
En kokainservett som visar på spår av drogen. Foto: Ida Tiverman

Genom att torka med servetterna på olika ytor går det att se om kokain har legat där eller inte. Bäst att undersöka är krogars toaletter.

Krogarna om NWT:s knarkavslöjande: "Det är kokain överallt"

Träff med en gång

Natten till fredag klockan 00.00. Vi går mot Nöjesfabriken, ikväll är det ”Thirstday”- ett studentevenemang. Inträdet är billigt, än så länge är det inte mycket folk.

Det stora dansgolvet är stängt. Men volymen är hög, i kön till baren är det trångt och runt alla borden sitter flera med sina studentoveraller på sig – det är nollning på gång.

Med oss har vi flera ”cocaine detection wipes”. Men det känns avlägset att hitta något kokain, vem har råd att knarka här? Klockan närmar sig halv ett och vi börjar testa på de första toaletterna.

Enligt uppgifter till oss är det toalettlocken vi ska hålla extra koll på. Det är på dem – fast med telefonen i mellan – som folk vanligtvis tar sitt kokain.

Allt går snabbt. In i båset, på med skyddshandskar, öppna servetterna och börja torka.

Genast ger det träff på ett lock på en herrtoalett. Här hittar vi vårt första spår av kokain. Stora delar av den rosa servetten färgas starkt blå. På damtoaletten sker samma sak.

Vi får träff på toalettlocket på en toalett på Nöjes.
Vi får träff på toalettlocket på en toalett på Nöjes. Foto: Viktor Sunnemark

Vi testar genast ett toalettlock till på herrtoaletten. Flera tydliga blå punkter visar sig på servetten, ännu mer spår av drogen.

Till och med kvar på handfatet

Fredag klockan 23.30. Vi ställer oss i kön till O'learys, i dag är många partysugna – en färsk lön landar på de flestas konton vid tolvslaget.

– Välkomna, där borta hänger ni av er, säger entrévärden som tar betalt.

Det börjar redan samlas mycket folk inne i de stora lokalerna. Klientelet är blandat, äldre och yngre besökare, i stora kompisgäng och pardejter.

Strax efter midnatt tar vi oss till toalettkön. Vi börjar vid entrén mot Stora torget, där toaletterna ligger bredvid baren.

Här är det inte uppdelat mellan herr- och dam, utan alla delar på båsen. Vi kliver in på varsin toalett, trär på oss handskarna och börjar torka.

På en toalett ger det utslag. Servetten får flera blå fläckar. Nu är det på porslinet runt om toalettstolen som det finns spår av kokain.

På O'learys ger porslinet runt toaletten träff.
På O'learys ger porslinet runt toaletten träff. Foto: Viktor Sunnemark

Klockan tickar vidare. Vi har flera toaletter att pröva på, men O'learys börjar bli alltmer fullt och toalettköerna blir längre och längre. Folk tar tid på sig, vissa mår dåligt, andra går in stora i kompisgäng och konverserar.

– Är ni klara någon gång? hörs utanför båset.

Vi väljer i stället att kliva ner till bowlingbanorna. I hörnet vid ett flertal arkadspel finns flera toaletter.

Två män i 30-årsåldern kliver in på en, båda tycks vara berusade och har än så länge en rolig kväll.

Vi bestämmer oss för att pröva den toaletten. Inne på handfatet, ovanpå kranen, ligger ett vitt pulver kvar. Synligt och tydligt.

  • På handfatet ligger ett vitt pulver kvar som ger utslag på servetten.
    På handfatet ligger ett vitt pulver kvar som ger utslag på servetten. Foto: Ida Tiverman
  • Servetten reagerar på pulvret inne på toaletten på O'learys undervåning.
    Servetten reagerar på pulvret inne på toaletten på O'learys undervåning. Foto: Ida Tiverman

När servetten nuddar pulvret färgas den genast blå. Färgen kan inte bli skarpare.

45 minuter innan stängning

Natten till lördag klockan 01.15. Med raska steg i den milda vinternatten tar vi oss över Stora torget med siktet inställt på Pitchers.

Fredagsstämningen slår till. Det är fullt med folk.

– Ska ni in? frågar en av de många vakter som står utanför entrén.

Vi blir insläppta. Festen är i gång på riktigt och för att ta sig förbi dansgolvet krävs armbågar.

I mitten av krogen, uppför en liten trappa finns en gemensam dam- och herrtoalett. Här inne finns flera bås och det ekar tomt. Konstigt, med tanke på att det är så bra drag utanför.

Det är tomt på toaletterna på Pitchers innan stängning.
Det är tomt på toaletterna på Pitchers innan stängning. Foto: Viktor Sunnemark

Det är ingen mysig miljö att vistas i. Krogtoaletter 45 minuter innan stängning brukar sällan vara välstädade.

Urindoften är påtaglig och golvet är kladdigt. Lite varstans ligger blött toalettpapper och letar skosulor att fästa sig vid.

Vi testar på en, två, tre och fyra toaletter. Alla de toaletterna visar på spår av kokain. Servetterna ger utslag och får flera blå prickar.

Här är det inte enbart på toalettlocken som det finns spår, utan även på hyllan i kakel ovanför toaletterna.

Vi packar ner servetterna i våra plastpåsar. Innan vi gav oss ut bestämde vi att sortera allt, krog för krog.

På väg ut från toaletten möter vi vakten.

Rycker i handtagen

Lördag klockan 23:45. Det är dags för ett besök på Harrys. Åldersgräns 20. Vi går återigen över torget med fickorna och väskan fulla av ”cocaine wipes”.

Vi kommer in på krogen och får hänga av oss jackorna. Det doftar matos och öl. På Harrys ligger toalettbåsen på övervåningen, precis intill ett dansgolv.

Det finns flera dam- och herrtoaletter. Men det tar tid att komma intill. Besökarna är märkbart berusade, går före i kön och rycker i handtagen.

En blå prick mitt i servetten visar sig.
En blå prick mitt i servetten visar sig. Foto: Viktor Sunnemark

Till slut kommer vi in och testar flera toaletter – på en herrtoalett ger det utslag. En blå punkt mitt i servetten visar sig efter att ha kommit i kontakt med toalettlocket.

Tre herr och en dam

Natten till söndag klockan 00.30.Nöjesfabriken firar nattklubben Verket sex år. Det görs genom ”3 amazing Saturdays” som de själva skriver på Facebook.

Vi besöker en av dessa lördagar och ställer oss i kö. Vi tar upp våra telefoner där biljetterna finns, visar dem och kliver in.

Det är fullt på dansgolvet på Nöjesfabriken.
Det är fullt på dansgolvet på Nöjesfabriken. Foto: Viktor Sunnemark

Den vanliga rutinen upprepas. Först till garderoben, lämna jackan och få nummerlappen som du verkligen inte får tappa bort.

Med snabba kliv tar vi oss mot det stora dansgolvet rakt in i lokalen. Vi kämpar oss igenom det som känns som en vägg av svett.

På toaletterna intill dansgolvet och bredvid den ena baren är det full rulle, folk kliver in och ut från båsen medan andra speglar sig och fixar håret och sminket. Några har samlats här – och pratar om kvällen.

– Vad ska vi göra nu? hör vi någon fråga till sina kompisar.

Vi testar toaletterna, som inte visar något spår av kokain. Kanske är det så för att det är mycket folk här inne, att en vakt står precis utanför eller att vi helt enkelt missar det. Men just där och då hittar vi inget spår av kokain.

Vi smyger i stället bort från dansgolvet och till de mer avskilda toaletterna, som vi minns från torsdagen visade spår av kokain.

Här inne är det också folk. Men inte alls i samma grad. Vi testar på flera toaletter och vi hittar det vi letar efter: spår av drogen. På fyra olika toaletter – tre herr och en dam.

På toaletterna lite längre bort från dansgolvet visar servetterna på spår av kokain.
På toaletterna lite längre bort från dansgolvet visar servetterna på spår av kokain. Foto: Ida Tiverman

Plötsligt rusar två vakter in på toaletterna, precis efter vi lämnat.

De hämtar ut någon som de tar med sig igenom lokalen. Varför? Det vet vi inte. Men flera vakter rusar även ut en bit bort mot dansgolvet. Kanske har några slagits.

Vi känner oss färdiga, med försiktigt nedpackade servetter i specifika plastpåsar tar vi oss ut.

Sammanfattning

Det visar sig att polisen har rätt. På nästan varje krog hittar vi spår av kokain i vår undersökning.

Ytterligare en krog testades under helgen, utan att ge utslag på servetterna.

I den här miljön hittar NWT spår av kokain i sin undersökning. Människorna på bilden ska inte kopplas med undersökningen.
I den här miljön hittar NWT spår av kokain i sin undersökning. Människorna på bilden ska inte kopplas med undersökningen. Foto: Viktor Sunnemark

Men av de fem vi testade hade fyra spår av drogen på sina toaletter.

Natten till fredag:

Nöjesfabriken – tre utslag.

Natten till lördag:

O'learys – två utslag.

Pitchers – fyra utslag.

Natten till söndag:

Harrys – ett utslag.

Nöjesfabriken – fyra utslag.

Med andra ord. På 11 toaletter vid 14 tillfällen, under en helt slumpvald helg, hittar vi spår av kokain i Karlstads nattliv.

Publicerad:

Artikeltaggar

HarrysKarlstadNarkotikaNöjesfabrikenNWT granskarNyheterO'learys

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.