Hoppa till huvudinnehållet

Vilda laxar stympas, plågas och sätts tillbaka i sjön

Publicerad:
Vem eller vilka skär av fettfenan på de vilda laxarna i Vänern och Klarälven och sätter tillbaka dem? Det frågar sig både länsstyrelse och sportfiskare.
Vem eller vilka skär av fettfenan på de vilda laxarna i Vänern och Klarälven och sätter tillbaka dem? Det frågar sig både länsstyrelse och sportfiskare. Foto: Caroline Tibell / SvD / TT

Vem eller vilka skär av fettfenan på de vilda laxarna i Vänern och Klarälven och sätter tillbaka fiskarna i vattnet? Förutom att det handlar om djurplågeri utarmar det också beståndet av vild lax och är åtalbart.

Företeelsen upptäcktes under senhösten och förbryllar både länsstyrelsen och sportfiskare.

– Det enda vi kan komma på är att man endera vill sabotera eller tror sig kunna sätta tillbaka fisken och sedan fånga den på nytt, men det är det naturligtvis oerhört liten chans att lyckas med, säger Anna Hagelin, projektledare på länsstyrelsen.

Vad det handlar om är att all vild lax i Vänern är fredad, och för att kunna skilja på vild och odlad lax skärs fettfenan under kontrollerade former bort från de odlade fiskarna innan de sätts ut i vattnet som smolt.

Allt färre laxar

På så sätt kan man skilja på vild och odlad lax i fiskfällan i Forshaga och ta hand om den vilda laxen och köra den till dess lekställen högre upp i Klarälven mellan Edsforsen och Höljes då laxarna inte själva kan ta sig förbi kraftverket.

– Men skär man bort fettfenan på den vilda laxen kan man inte skilja laxen åt, vilket gör att allt färre laxar tas med till lekplatserna.

Därmed kommer den vilda laxen i Vänern på sikt att minska i antal.

– Så det är idiotiskt att göra så här och inte bra för någon.

Nio nyskurna laxar

Normalt hittar man 0-3 laxar med nyligen bortskuren fettfena i fiskfällan per år. I höstas hittade personalen nio och slog larm till länsstyrelsen.

– Kommer det in nio i fällan är det betydligt fler som klippts i sjön eller i Klarälven. Det finns ju också möjligheten att en del som har skurits hunnit läka ihop och då ser man det inte. Det här har gjort oss väldigt oroliga.

Den som fångar en vild lax, det vill säga en lax med fettfena, i Vänern eller Klarälven ska oavsett skicket på laxen sätta tillbaka den.

Och det är förmodligen också skälet till att den skurna, vilda laxen alls sätts tillbaka i vattnet.

Upptäcks de som skär av fettfenan på de vilda laxarna av fisketillsynsmän så ser dessa att fisken är nyskuren. Och det är ett brott som kan leda till åtal.

Välvillig inställning

– Sen finns det de som tycker att det här med vilda resurser är ointressant och vill bara ha så mycket fisk som möjligt att fiska på, säger Anna Hagelin som dock betonar att alla sportfiskare och sportfiskeklubbar hon varit i kontakt med är välvilligt inställda till att hjälpa till att bevara de unika stammarna med vild fisk.

Fettfenan hjälper fisken att hålla balansen i strömmande vatten och är också viktig när laxarna leker.

Att skära bort fettfenan på en vild lax är också djurplågeri.

– Man hanterar fisken på ett sätt man inte ska. Ett sår ökar därtill risken för att fisken ska få svamp och laxen är redan känslig som det är.

Om inte de hittills okända förövarna slutar att skära fettfenan av laxarna, kan det på sikt bli aktuellt att införa fiskeförbud i vissa områden.

– Men där är vi inte än.

Artikeltaggar

FiskForshagaKarlstadNyheterSportfiskarna

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.