Hoppa till huvudinnehållet

Gamla och nya sanningar

Publicerad:
Högst upp, på Mount Everest topp, kokar vattnet redan vid 71 grader.
Högst upp, på Mount Everest topp, kokar vattnet redan vid 71 grader. Foto: Jody Kurash

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vad är sant och vad är förbannad lögn?

"Det som är sanning i Berlin och Jena, är bara dåligt skämt i Heidelberg." Det visste Gustaf Fröding allaredan 1891 (Gitarr och dragharmonika) och säkert många med honom.

Det vet vi, i min värld på tidningen, som råkar ut för alltför många av dessa "absoluta sanningar".

Det vet vi som dagligen brottas med "fake news" och "alternativa sanningar". Sanningar och påståenden som är anpassade och tillverkade av sin leverantör med ett klart och tydligt syfte.

Jag försäkrar, vi granskar så gott vi någonsin kan. Tidningen är i första hand en förmedlare och granskare. Icke åklagare, icke försvarsadvokat, icke domare.

Många av våra gamla sanningar har fått sig en liten törn genom åren och ett närvarande NU.

Gamla goda uttryck har blivit lätt skamfilade. SJ och Postnord sätter press på våra uttryck. Nu, när varken tåg eller brev kommer i exakt tid tappar våra gamla fraser sin tillförlitlighet.

Kanske betyder "som ett brev på posten" något som kommer "till veckan". Kanske betyder "som på räls" något som spårade ur eller fick växelfel.

Klart som vatten, kristallklart, säger vi och menar det. "Falsk som vatten" menade Hasse Alfredson med sin film från 1985. Herr Alfredson var en man van vid att ifrågasätta "sanningar".

Med det vill jag koka vatten. Och ifrågasätta professor Anders Celsius (*). Han påstod, med emfas, att vatten frös vid noll grader och kokade vid hundra.

Nej, påstår jag, som upplevt kokande vatten vid lägre temperatur. Under en biltur i Tibet för många år sedan, på 5 300 meters höjd fick jag sprängande huvudvärk och bilen började koka. Jag sniffade syrgas och bidade min tid på en grässlänt medan bilen svalnade. Jag blickade ut över ett landskap som tycktes försvinna i en evighet.

Höjdsjuka kan komma redan vid 2 500 meters höjd. Det gäller att skynda mycket långsamt på dessa höjder.

"Hett vatten" sade jag till vår guide och tittade på det kokande kylvattnet. Han nickade och sade "åttio grader", vatten kokar då, på dessa höjder.

Där lärde jag mig det, att vattnets kokpunkt är beroende av yttre tryck och därför ändras den med höjd och djup.

Högst uppe på berget, som borde vara Mount Everest med 8 848 meter är kokpunkten 71 grader Celsius. Tvärtom i botten av Marianergraven, som är på 11 000 meters djup, är kokpunkten vid 180 grader.

Detta kan vara bra om du skall koka ägg eller te.

"Bästa teet får du om du låter ditt vatten skratta, inte koka", lärde mig mor en gång för alla. Mitt tevatten skrattar vid knappa hundra. Min höjd på Tynäs är dryga sjuttio meter och berör föga kokpunkten.

För övrigt skall man skilja på grönt och svart te. Grönt te fanns inte på mors tid, och det skall bryggas vid 80 grader och 1-3 minuter.

Klart som vatten - eller hur.

En god helg önskar jag oss alla:

Chefredaktör´n

(*) Anders Celsius, (1701 - 1744) var en svensk vetenskapsman och astronom i tjänst som professor i astronomi vid Uppsala universitet.

Han är i dag mest känd för Celsiusskalan, den hundragradiga termometerskalan, en enhet för temperatur och uppkallad efter honom.

Artikeltaggar

Chefredaktör'nGod morgonGustaf FrödingHasse AlfredsonKrönikor