• idag
  31 okt
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  1 nov
  11°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  2 nov
  13°
  • Vind
   12 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.6 mm
 • tisdag
  3 nov
  11°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  4 nov
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Förändra där det behövs – nej till plastpåseskatten

Debatt
PUBLICERAD:
Symbolpolitik med plastpåseskatt räddar vare sig klimat eller miljö, skriver Marléne Lund Kopparklint, Noah Hjortman och Rebecca Nordin Vainio.
Foto: Berit Roald/NTB Scanpix/TT
Regeringen refererar ofta till Sverige som ett kunskapssamhälle, därför är det svårt att förstå tondövheten inför fakta som läggs fram, skriver Marléne Lund Kopparklint, Noah Hjortman och Rebecca Nordin Vainio.

Självklart är rena hav hela världens angelägenhet men ca 90 procent av plastskräpet i världshaven kommer från Asien och Afrika. Därför säger vi nej till regeringens symbolpolitik. De vill nämligen lösa detta världsproblem genom att göra det dyrare för dig och mig att bära hem mat i plastpåsar här i Sverige.

Att värna klimat och miljö är en självklar fråga för Moderaterna. Därför måste vi skapa förutsättningar för ett hållbart och resurseffektivt samhälle men omställningen måste också präglas av att vi gör rätt saker. För oss innebär det åtgärder som baseras på kunskap och forskning. Där vi ser till hela livscykeln och vad som ger bäst miljö- och klimateffektivitet för pengarna. Att införa en skatt på plastbärkassar gör inte det. Därför röstade vi nej till det i riksdagen. Vi anser att det är en skatt som saknar koppling till fakta och helhetssyn.

Visste du till exempel att:

• Bärkassar av ekologisk bomull måste användas cirka 20 000 gånger för att de totalt sett ska ge mindre avtryck på miljön än en plastpåse.

• Cirka 90 procent av plastskräp i haven kommer från tio floder.

• Cirka 80 procent av svenska plastbärkassar är gjorda av återvunnet eller förnybart material.

• Lagen från 2017 tros ha minskat förbrukningen av plastbärkassar med ca 20 procent.

Att mot bakgrund av dessa fakta, införa en plastpåseskatt i Sverige är därför vansinnigt. Som om detta märkliga beslut inte vore nog, ska det nu också bli förbjudet att skattefritt föra in fler än 40 plastbärkassar om du varit utomlands. Detta i en tid då tullen har bra mycket mer allvarliga uppgifter att fokusera på. Till exempel smuggling av vapen och narkotika som flödar in i Sverige och förstör livet för många människor.

Det känns också oseriöst att regeringen först propagerar för och lovordar en övergång till plastpåsar gjorda på återvunnen/förnybar plast för att sedan beskatta samma påsar lika hårt. Det går stick i stäv med den cirkulära ekonomin. Trots att det är en omställning som kan göra faktisk skillnad.

Hur jobbar Moderaterna med detta? Vi menar att lagen om att minska plastpåsar, som trädde i kraft 2017, är tillräcklig. Bara att affärerna de senaste åren ställt frågan ”vill du ha en plastpåse” har på två år minskat förbrukningen från cirka 114 plastpåsar per person och år, till cirka 91.

För att få bort mikroplasterna kommer vi fortsätta våra satsningar på avancerad vattenrening. Något vi fått en majoritet för i riksdagen. I dag är det nämligen svårt för avloppsreningsverk att bryta ned läkemedelsrester, mikroplaster och andra farliga ämnen som leder till skadlig påverkan på miljön och våra hav. Just avancerad vattenrening är därför väl investerade pengar.

Vi vill förstärka internationellt arbete mot övergödning och nedskräpning. Vi ser ett produktivt skogsbruk och växters centrala roll i den gröna omställningen, som ihop med återvinning, forskning och innovation är nycklar till att bryta vårt fossilberoende. Dessutom vill vi öka klimatbiståndet till utvecklingsländer. Det vill säga satsa pengar där de gör mest nytta och problemen är som störst.

Regeringen refererar ofta till Sverige som ett kunskapssamhälle, därför är det svårt att förstå tondövheten inför fakta som läggs fram. Symbolpolitik med plastpåseskatt räddar vare sig klimat eller miljö. Skatter ska användas med gott omdöme och för samhällets bästa. Regeringens plastpåseskatt är tyvärr ett exempel på motsatsen. Gör om och gör rätt.

Marléne Lund Kopparklint (M)

Riksdagsledamot Värmland

Noah Hjortman

Distriktsordförande, Moderata ungdomsförbundet i Värmland

Rebecca Nordin Vainio

Ordförande, MSU Stockholm

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.