Ljudbok- och e-bokbranschen växer snabbt. Och snabbast av alla växer Storytel. Företaget har ett av sina utvecklingskontor i Karlstad där man anställer för fullt.
– Vi söker erfarna utvecklare, gärna värmlänningar som vill återvända till Karlstad säger kontorets tech manager, återvändaren Mikael Baros.
Storytel har sitt huvudkontor i Stockholm, och utvecklingskontor i Umeå, Lund, Köpenhamn - och sedan nästan ett år även i Karlstad.
Den utlösande faktorn till att företaget etablerade sig här var köpet av Karlstadsbaserade Ztory, en prenumererad digital tidnings- och magasinstjänst. Men det var inte bara därför.
– Värmland är en bra tech-region, säger Mikael Baros.
– Karlstads universitet producerar duktiga studenter, och regionen har många intressanta företag, Saab och BAE Systems i Karlskoga till exempel, och här finns ÅF, CGI, Värmlandstrafik, Valmet med flera. Det finns många människor med hög teknisk kompetens här.
Snabb utveckling
Utvecklingskontoren har en viktig roll i Storytels strategi som bygger på snabb teknisk utveckling och en stark tillväxt.
– Vi har i dag 400 000 titlar och finns på 20 olika marknader över hela världen. Planen är att fortsätta växa.
Mikael Baros visar runt i det nya kontoret som man nyss flyttat till, efter att man vuxit ur det första kontoret man hade, i centrum. Nu huserar man i det gamla landstingshuset vid Wermlandsoperan, i lokaler som har plats för några anställda till.
– Vi har vuxit med tio personer de senaste fyra månaderna och just nu håller vi på att rekrytera några till. Vi kommer att fortsätta anställa, vi kan bli max 20-25 i de här lokalerna.
Kommer från Karlstad
Mikael Baros är själv ett exempel på den typen av tech-kompetens man är ute efter.
– Jag är uppvuxen i Karlstad men flyttade till Lund för att utbilda mig till civilingenjör. Efter examen flyttade vi till Malmö där jag jobbade med spelutveckling.
Med "vi" menar han även sambon Maria, som också är från Karlstad - eller egentligen Skoghall - och som också utbildade sig i Lund innan flytten till Malmö.
Blev tidigt chef
På spelföretaget i Malmö jobbade han i stora utvecklingsprojekt med hundratals personer som jobbade med kodning och grafik. Han blev chef för en studio med tio spelutvecklare redan vid 25 års ålder.
– Det var kul och utmanande, jag fick göra allt.
Därefter fick han jobb på den tekniska avdelningen på ett bokförlag i Malmö. Nästa steg var en flytt till Göteborg, där han jobbade med IT inom finansvärlden och startups.
Han och sambon Maria har följts åt hela vägen. När de fick barn – dottern Sonja – blev längtan tillbaka till Värmland stark.
– Vi har alltid planerat att komma tillbaka. Vi ville tillbaka till våra familjer, vi längtade till lugnet och naturen här och jag ville arbeta i en högteknologisk miljö.
Köpte hus
När Storytel-möjligheten dök upp var det inget att tveka på. Paret köpte ett hus - "ett renoveringsobjekt från 1977" - och är nu tillbaka i Karlstad. Det har de inte ångrat.
– Det var rätt beslut på flera plan.
Nu tar han och familjen del av naturen och kulturen i hemstaden, som han gillar starkt.
– Karlstad är som en storstad i pytteformat. Här finns allt man behöver. Och det är så vackert här, det är nog det viktigaste av allt.
Berättelser viktiga
Anledningen till att han en gång sökte sig till spelvärlden var att han förutom de tekniska utmaningarna även ville jobba med historier, berättelser. De är en viktig del av moderna spel, och på hans nya jobb är de själva kärnan i verksamheten.
– Vi jobbar för att ge användaren en så stark läsupplevelse som möjligt.
Jättarna förebilder
När han pratar om Storytels affärsidé och företagskultur nämner han flera gånger Netflix och Spotify. De är föregångare inom den nya streaming- och prenumerationsekonomin, där man inte äger det man konsumerar. Han gillar hur streamingjättarna jobbar med teknikutvecklingen, fokuset på användarupplevelsen och hur de tänker kring personal- och organisationsfrågor.
– Spotify till exempel, har team som bara jobbar med deras spellistor. Det kan se enkelt ut men det är mycket jobb bakom. Så gör vi också, teamen fokuserar på en sak, en produkt.
Medarbetarna i Karlstad jobbar distribuerat, det vill säga i geografiskt utspridda team.
– Det är det nya lokala och globala arbetssättet. Du kan sitta var som helst och jobba globalt i dag.
Bygga ut innehållet
Mikael Baros jobb handlar inte bara om att göra plattformen i sig så intressant som möjligt. Det handlar lika mycket om att få in innehåll, nya författare, nya titlar. Det gör att han jobbar mycket med förlags- och royaltyfrågor, eftersom Storytel har mycket originalinnehåll.
Olika marknader kräver olika typer av innehåll.
– I Skandinavien gillar vi crime, och true crime kommer stort. I andra länder är fantasy större, i Storbritannien till exempel. Vi jobbar mycket med lokala författare på olika marknader.
Han nämner bland annat Indien och Sydamerika som intressanta marknader som Storytel är inne på.
– Vi skapar också ett extrainnehåll, efter att man är klar med boken. Det är som när man lämnar biosalongen, man vill vara kvar i känslan ett tag till. Det gör vi genom att erbjuda extrainnehåll som berikar upplevelsen av att konsumera berättelsen.