Hoppa till huvudinnehållet

Svensk operatör kan ta över efter BMI

Publicerad:
En svensk operatör ser av allt att döma ut att ta över efter konkursade BMI. Ett avtal ska kunna skrivas på i april, men själva flygningarna återupptas tidigast i augusti/september.
En svensk operatör ser av allt att döma ut att ta över efter konkursade BMI. Ett avtal ska kunna skrivas på i april, men själva flygningarna återupptas tidigast i augusti/september. Foto: Lisa Olaison

Ett nytt avtal om en flyglinje ut i Europa kan vara klart att skrivas under i vår. I varje fall om det går som Mikael Lundström, ordförande i styrelsen för Karlstad Airport, önskar.

– Jag vill kunna skriva under ett avtal med operatören senast i april, säger han till NWT.

Målsättningen har varit att ha en ny flyglinje igång under våren. Men nu ser det ut att dröja till augusti eller september.

– BMI gick i gång med trafiken i maj, och det visade sig vara värdelöst inför sommaren eftersom man inte hann få upp någon volym. Men ett avtal måste vara klart under våren så att operatören kan rekrytera besättning och att vi kan förbereda marknaden.

Två förslag på flyglinje under lupp

Så sent som i november fanns två möjliga operatörer som flygplatsstyrelsen tittade på. I nuläget finns det bara en.

Svensk operatör

– Det är en svensk operatör, säger Mikael Lundström som dock inte kan avslöja vilket företag det handlar om. Han vill inte heller uttala sig om det även den här gången kan bli aktuellt med ett samarbete med någon annan svensk flygplats som till exempel Jönköping.

– Jag vill inte gå in på det förrän allt är klart eftersom det kan störa processen.

Turbulens för flyget – vad händer med Karlstad airport 2020?

Och processen har varit långt ifrån enkel. Efter att tidigare fått bakläxa på hur avtalet med BMI utformades, vill man nu försäkra sig om att allt blir rätt från början.

– Vi får inte göra en upphandling och vi får inte äventyra statsstödsreglerna. Så vi har ett väldigt litet utrymme att manövrera på. Men som vi ser det blir det här en investering från Karlstad Airport, att man går in med pengar i början för att efter ett par år ha fått en lönsam verksamhet, säger Mikael Lundström och jämför med när till exempel Gruvön investerar i en ny pappersmaskin.

– Då räknar man först med att få göra utbetalningar för att sedan få ett positivt kassaflöde in.

Chockbeskedet: Frankfurtflyget i konkurs

För att försäkra sig om att allt blir juridiskt rätt den här gången har man låtit en oberoende part granska siffrorna.

– Så att vi inte är uppe i det blå. Men det ser helt okej ut. Det här är en lönsam satsning som vi vill gå vidare med.

Vad är det då som fattas för att avtalet ska kunna skrivas under?

– Vi måste få ett underlag som håller och vi måste diskutera med våra ägare så att de är lika övertygade som vi i ledningen är om att detta är bra. Den processen pågår.

Olika målgrupper

Enligt en kartläggning som Transportstyrelsen gjort skulle en utvidgad trafik till Arlanda vara bättre för Karlstad i långa loppet och ge fler flygningar till europeiska storstäder än en enskild flyglinje till en europeisk storflygplats eftersom de två destinationerna riskerar att ge upphov till en slags kannibalism.

Men det är ett resonemang som Mikael Lundström inte köper.

– Vi har haft med oss detta och konstaterar med den erfarenhet vi har att det är lite olika målgrupper och flygningar det handlar om. Arlandaresenärerna är mycket företagsresenärer som ska till norra Sverige och Finland medan de som väljer en Europalinje i större utsträckning ska vidare till Fjärran östern eller söker andra avgångar.

Köpenhamn hetast

Enligt Lundström kommer den nya linjen med största sannolikhet att gå till Köpenhamn. Detta kan i sin tur innebära något färre avgångar att välja på jämfört med att ha Frankfurt som hub.

– Det beror på vilken större operatör man har coach-air till. Flyger man till Köpenhamn och har SAS i ryggen är destinationerna ut i världen något färre än Lufthansas som har väldigt bra förbindelser mot Kina och Japan.

Karlstad Airport har kraftigt minskat antalet resenärer mellan 2018 och 2019 – från 81000 resenärer till 52000.

– Vi förlorade 36 procent av våra passagerare i och med att Frankfurtlinjen försvann, och det är naturligtvis en stor del.

Artikeltaggar

FinlandJönköpingKarlstads flygplatsKöpenhamnMikael LundströmNäringslivSAS

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.