• idag
  24 okt
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  25 okt
  12°
  • Vind
   9 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.4 mm
 • måndag
  26 okt
  11°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  27 okt
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  28 okt
  11°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   1.9 mm

Replik: Påståenden inte belagda med fakta

Debatt
PUBLICERAD:
Att motarbeta varje försök att begränsa vargens skadeverkan är kanske det som kommer att leda till att de styrande upptäcker att Sverige inte har plats för vargen, skriver Göte Lindgren.
Foto: Magnus Lejhall / TT
Tragedier sker då och då där det finns varg. Människor hittar sin hund halvt uppäten eller måste samla ihop sina dödade eller dödligt skadade husdjur av annat slag, skriver Göte Lindgren.

Svar till Marlen Fuglsang (NWT 6/2).

Marlen Fuglsang behöver förtydliga några saker. Vad är det för fakta som visar licensjaktens påverkan på den illegala jakten? Finns några siffror? Vilka fakta har du som bevisar att det är tjuvjakt som gör att vargar försvinner och har du polisanmält de fall av tjuvjakt du känner till?

Är de ”ekonomiska intressen” du nämner människor som har sin försörjning av exempelvis djurskötsel? Känner den påstådda majoriteten som vill ha varg till vilka problem den skapar? Hur mycket är du beredd att offra för att ge vargen det utrymme du anser den skall ha? Förklara vad vargen gör för nytta som toppredator i Sverige och hur situationen förbättrats sedan den återkom efter alla år när det inte fanns några vargar i landet?

Har du några siffror på hur stora tillgångar som vargen skapat inom besöks- och turistnäringen och har du jämfört dem med de förluster som drabbar andra näringar? Har du några siffror på hur många arbetstillfällen som vargen skapat i glesbygden?

Tragedier sker då och då där det finns varg. Människor hittar sin hund halvt uppäten eller måste samla ihop sina dödade eller dödligt skadade husdjur av annat slag. Men sådana tragedier har du, Marlen Fuglsang, förmågan att blunda för. Förmodligen en omistlig tillgång för den sanna vargvännen. För dig ligger det tragiska, enligt vad du själv uppger, i att människor som får sin tillvaro försvårad av vargen har en möjlighet att påtala problemen.

Allt för täta rapporter visar att det inte är särskilt sensationellt att möta en varg i Värmland och vargbältet i övrigt. Och de föräldrar som inte vågar låta sina barn leka i skogen eller vänta ensamma på skolbussen har nog svårt att dela din förtjusning över den upplevelsen. Det gäller säkert också de djurägare som tvingats lägga ned verksamheten därför att vargen gjort fortsatt drift omöjlig, Skall den ”minoriteten” tvingas söka annan försörjning därför att det ”gett dig och andra en stor glädje i livet” att möta en varg?

Och du och andra vargentusiaster bör kanske fundera över om vargen verkligen gynnas av era strävanden. Att motarbeta varje försök att begränsa vargens skadeverkan är kanske det som kommer att leda till att de styrande upptäcker att Sverige inte har plats för vargen.

Men en sak har du fullständigt rätt i: Det är viktigt att kunna belägga sina påståenden med fakta.

Göte Lindgren

Uppsala

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.