• idag
  30 sep
  11°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  3 okt
  15°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  4 okt
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Lär dig älska dig själv

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Helena Rimfjäll Wiktelius
Det är viktigt att lära känna och förstå sig själv, vill man leva helhjärtat finns något som är ännu mer grundläggande, nämligen att älska sig själv. Vilket jag tror många inte gör idag.

Det är viktigt med kunskap, men bara om vi är snälla och generösa mot oss själva i vår strävan att ta reda på vilka vi är. Den helhjärtade livsstilen handlar lika mycket om att bejaka ömheten och sårbarheten som den handlar om att bygga upp kunskap och våga ta plats.

Att älska sig själv handlar i praktiken om att lära sig att lita på sig själv, respektera sig själv och vara snäll och kärleksfull mot sig själv. Hmm, vad gör jag för att vara snäll och kärleksfull mot mig själv? Jag ser till att ha tid för saker jag gillar, träna, umgås med vänner och familj, lagar bra mat. Men oj vad hård jag är mot mig själv när det gäller skuldkänslor (jag gjorde fel) och skamkänslor (det är fel på mig). Att tynga ner sig själv med skam och skuld är inte att vara snäll mot sig själv.

Lever baklänges

Skamkänslorna handlar om vilka vi är och skuldkänslorna om hur vi beter oss. Om vi vill leva och älska av hela vårt hjärta och möta världen med utgångspunkt att vi duger, då måste vi prata om det som står i vägen framför allt skam, rädsla och sårbarhet.

Ofta försöker människor leva livet baklänges, de försöker skaffa mer saker eller mer pengar för att kunna göra mer sådant som de vill göra och därmed bli lyckligare. Egentligen fungerar det tvärtom.

Först måste du vara den du egentligen är, och sedan måste du göra det du egentligen måste göra för att kunna få det du behöver. Äkthet handlar om något vi gör. Ett medvetet beslut om hur vi vill leva.

Äkthet består av några olika val som vi måste göra varje dag. Det handlar om att välja att öppna sig och vara sann. Välja att vara ärlig. Välja att låta andra se vem man egentligen är, vilket är läskigt för alla gillar ju inte allt man gör men det tillhör livet.

Det kan vara svårt att vara äkta i en kultur som vill att vi ska passa in och vara till lags. Att vara äkta är att frigöra sig från den man tror att man borde vara och i stället bejaka den man är.

Ett äkta val

Valet att vara äkta innebär: Att värna om modet att vara o-perfekt, sätta gränser och tillåta sig att vara sårbar. Att vara enbart sig själv i en värld som dag och natt gör sitt bästa för att göra en till vem som helst utom den man är. Det är att utkämpa den hårdaste striden en människa kan utkämpa, och den kampen tar aldrig slut .

Kampen för att vara sann är en av de viktigaste sakerna vi kan ge oss in i. Jag har kämpat för detta i många år och känner nu att träning ger färdighet.

För mig är genuina och äkta människor det bästa jag vet och då måste man vara ett föredöme själv vilket stundtals är tufft men så värt det.

Fotnot: Helena Rimfjäll Wiktelius är krönikör i Arbete & Ekonomi

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.