Ransbysågen blev för snabb – fem får sparken

Publicerad:
Ransbysågen har fått ett nytt justerverk som är så snabbt att fem personer sägs upp på grund av arbetsbrist.

Ransbysågen i Sysslebäck har hämtat sig efter storbranden 2018. Men den nya anläggningen är så effektiv att en femtedel av de anställda inte längre behövs.

NWT har tidigare skrivit om att Ransbysågen varslade sex personer förra veckan. Nu står det klart att fem anställda får sparken på grund av arbetsbrist, vilket SVT var först med att rapportera.

Moelven varslar – sex tjänster i fara

Orsaken till neddragningarna är egentligen den brand som förstörde stora delar av anläggningen i november 2018. Hade det inte brunnit hade det heller inte investerats i ett nytt justerverk. I alla fall inte just nu.

– Det här blev en konsekvens av att vi köpte nya grejer. Den nya anläggning är mer effektiv och går fortare. Då blev konsekvensen att vi tvingas dra ner på bemanningen med ett skift, säger Peter Broberg, vd på Moelven Notnäs Ransby AB.

Del av anrikt sågverk i lågorBrandhärjade sågverket igång igenRansbysågen reser sig ur askan

Stryker kvällsskiftet

Under våren tar man bort kvällsskiftet på justerverket som kvalitetssorterar och kapar virke i exakta längder. Både på sågen och justerverket kör man vidare med enbart dagskift.

– Varje skift i justerverket består av sex personer. Vi har förhandlat och är överens om att fem personer får lämna oss. De har två månaders uppsägningstid och jobbar kvar till slutet av april om de inte får nya jobb innan dess, säger Peter Broberg.

Peter Broberg, vd för Moelven Notnäs Ransby AB, på plats vid Ransbysågen efter storbranden 2018.
Peter Broberg, vd för Moelven Notnäs Ransby AB, på plats vid Ransbysågen efter storbranden 2018. Foto: Aron Eriksson

Innan uppsägningen hade Ransbysågen 28 kollektiva och fyra tjänstemän anställda. Efteråt blir 23 kollektiva kvar, och samtliga tjänstemän.

– Egentligen var det här väntat. Någonting skulle ske. Maskinen producerar bättre. Men det blir reaktioner ändå. Det finns inte så gott om arbetstillfällen här uppe, de växer inte på träd. Så för de som får gå hem känns det ganska sorgligt. Vi ville rädda så många som räddas kunde. Det blev en mindre än varslet, säger Lars-Håkan Karlsson, klubbordförande för GS-facket på Ransbysågen.

Han har jobbat på Ransbysågen sedan 1973. Nästa år går han i pension.

– Jag kom hit på ett bananskal direkt efter gymnasiet. Jag bor i det första huset vid korset utanför sågen.

Hur har utvecklingen sett ut genom åren?

– Det blir mer och mer data. När jag började var vi över 100 man. Allt gjordes för hand nästan. Man fick stoppa in brädorna i sågen för hand och på paketeringen la man alla paket för hand. Tidigare sorterade vi med ögonen, nu har kameror ersatt sorteringen.

Bland de som får gå i vår har den som varit på Ransbysågen längst jobbat där i drygt fyra år.

– Jag vill ge en stor eloge till alla anställda som fått det att gå runt efter branden. Under sju månader körde vi ner virke till Notnäs i Torsby och vår personal jobbade helger där för att hålla igång vår produktion tills det nya justerverket var klart i augusti i fjol. Det gick väldigt bra, alla har varit fantastiska, säger Peter Broberg.

Gick det inte att utöka produktionen och låta alla anställda vara kvar?

– Det hade vi velat, men tyvärr fanns det inga alternativ. Vi har inte pann- och torkkapacitet till högre volymer eller tillstånd till mer än 80 000 kubik. Det hade behövts investeringar i ny tork och nytt tillstånd. På grund av branden tvingades vi börja med justerverket.

Hur går affärerna för Ransbysågen?

– Under 2019 hade vi en konjunkturnedgång. Granbarkborrar och såna bekymmer påverkar marknaden. Nu känns det lite bättre. Vi ligger på en låg nivå men det är på väg uppåt.

Kan det bli aktuellt med fler nedskärningar framöver?

– Nej, vi kan inte vara färre. Vi har satt rätt organisation för den nya anläggningen. Nu ser vi framåt, konkurrensmässigt stärkta för framtiden.

Artikeltaggar

BränderMoelvenNäringslivPeter BrobergRansbyRansbysågenSysslebäckVärmlands länVarsel

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare