Hoppa till huvudinnehållet

De tvingades vänta tre år på pass: Vi känner att vi suttit fast

Publicerad:
I tre år väntade Hivi och hennes barn på besked om medborgarskap för att kunna få pass och resa.
I tre år väntade Hivi och hennes barn på besked om medborgarskap för att kunna få pass och resa. Foto: Lisa Olaison

I tre år väntade Hivi, 28, och dottern Evin, 6, på besked från Migrationsverket kring medborgarskap. Myndighetens svar: "Vi jobbar från två håll och de låg i mitten".

– Vi har mått dåligt av det här, säger Hivi.

Den 9 februari 2017 skickade Hivi i Karlstad in en ansökan om svenskt medborgarskap för henne och den då treåriga dottern Evin. Nästan tre år hann gå innan de fick något svar.

– Jag loggade in på min sida hos Migrationsverket hela tiden för att se om det hänt något, men det stod in i det sista att jag var placerad i kö i väntan på handläggare, säger Hivi.

Ibland ringde hon myndigheten för att höra hur det gick. Svaret: stanna och vänta.

– Vi har mått dåligt av det här. Jag saknar min familj. Vi har velat åka och träffa dem. Mina föräldrar är gamla, min pappa blev nyligen hjärtopererad i Istanbul. Jag vill att de ska träffa mina barn. Och barnen har frågat varför vi inte åker utomlands på semester. Vi känner att vi suttit fast.

Undersköterska

Hivi kom till Sverige 2012 från Irak. Då, liksom nu, var det väldigt oroligt i landet. Hon fick asyl, gifte sig och har sedan dess fått två barn i Värmland. I dag jobbar hon som undersköterska i Karlstad.

Hivi har haft ett irakiskt pass som giltighetstiden gått ut på. För att kunna resa utomlands meddelade Migrationsverket att Iraks ambassad i Sverige kunde ordna papper åt henne och döttrarna som är sex och ett år gamla.

– Men när jag testade att resa med de pappren fick vi inte kliva ombord på planet. Jag har förlorat 19 000 kronor på biljetter jag inte kunnat använda. Det känns jättekonstigt och jag blir så trött, säger Hivi.

Familjen har även bett Iraks ambassad om hjälp med att ordna nya irakiska pass, men fick nej på grund av det osäkra läget i landet.

34 månaders väntan

Sedan NWT först tog kontakt med Migrationsverket i november i fjol har det varit olika bud kring handläggningstider. Helena Cho Györki, presskommunikatör på Migrationsverket, uppgav först en snittid från ansökan till beslut om medborgarskap på 24 månader och sedan att 34 månader var mer realistiskt. Presskommunikatören Robert Haecks upplyser om att den genomsnittliga handläggningstiden för den som söker medborgarskap nu är cirka 290 dagar.

– Men de som väntat längst har nu väntat i 36 månader, alltså cirka tre år, säger han.

"Barnärenden går oftast snabbare då kontroller med andra myndigheter inte behöver göras i samma utsträckning som för vuxna", skriver Helena Cho Györki i ett mejl.

– Handläggningstiden för barnfamiljer är samma som övriga, meddelar Robert Haecks.

Längre köer trots ny genväg till medborgarskap

"Arbetar från två håll"

Strax efter att NWT ordnat en fullmakt för att ta del av Hivis papper hos Migrationsverket kommer plötsligt beskedet. Den 28 januari beviljas hon och barnen medborgarskap i Sverige.

– De ringde oss innan och bad om ursäkt för att de skickat fel papper till oss. De sa att vi skulle få en handläggare nu. Sedan gick det fort, på bara några dagar fick min fru och barnen svenskt medborgarskap, säger Lavin som är gift med Hivi.

"Vi arbetar från två håll och tar både nya och gamla ärenden. På så sätt blir de nya ärendena inte liggande samtidigt som vi arbetar av de äldsta ärendena. I detta ärendet låg hon i mitten, vilket kan ha bidragit till att det tog lång tid", skriver Robert Haecks i ett mejl.

Han meddelar samtidigt att Migrationsverket i flera omgångar sedan i höstas anställt mer personal som arbetar med medborgarskapsansökningar, "vilket kommer att minska väntetiderna framöver".

Enligt Robert Haecks beror de långa handläggningstiderna på att de som ansöker om medborgarskap har ökat kraftigt sedan 2018.

– Det är en följd av att många har sökt och beviljats uppehållstillstånd, främst från åren 2014-15 och framåt. Eftersom det krävs permanent uppehållstillstånd och att man bott i Sverige mellan tre och fem år, är det först från 2018 som de personerna kan ansöka om medborgarskap.

Är det rimligt att vänta tre år på att få en handläggare?

– Det beror på ärendet.

Hivi, Evin och Lavin heter egentligen något annat.

Medborgarskap
ÅrInkomna ansökningar
201991 464
201861 309
201765 611
201656 037
201544 209
201438 890
201346 849
201246 377
201133 112
201028 100
102 034 personer väntar just nu på beslut om medborgarskap. 95 401 personer har fått beslut de senaste 12 månaderna. I en verksamhets- och utgiftsprognos från oktober 2019 räknar Migrationsverket med att antalet medborgarskapsärenden ska minska från omkring 95 000 i år till 90 000 årligen 2021 och 2022. Samtidigt räknar myndigheten med att avgöra 100 000 ärenden i år och 113 000 ärenden årligen 2021 och 2022.
Källa: Migrationsverket

Artikeltaggar

AsylIrakKarlstadMedborgarskapMigrationMigrationsverketNyheterpassVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.