Bubbel från Byrån: Talmannen och häcksaxen

Signerat
PUBLICERAD:
Men bandet rår inte häcksaxen på, skriver Byrån.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Byrån menar att man får titta längre än nästgårds och visa lite vanlig, hederlig svensk uppfinnaranda. Kanske kan vi se fram emot spännande konstellationer som Säffle-Kalix landskommun.

Det hade blivit tid för invigning av riksdagens vandringsutställning. I Sigtuna stod ingen mindre än riksdagens talman Andreas Norlén med en häcksax i högsta hugg. Han tar till orda och förbereder sig att klippa av bandet. ”Härmed förklarar jag utställningen invigd”, meddelar han. Men bandet rår inte häcksaxen på. Frenetiskt klipper talmannen bandet. ”Invigd, invigd, invigd, invigd”, utropar han. Men bandet i blått och gult rår han inte på.

Om det är orutin för någon som inte fått bandklippande med modersmjölken, likt kungafamiljen, eller styrkan i färgerna som stod emot åverkan förtäljer dock inte historien.

Spårhund i ledband?

Tidningen Östra Småland gick nyligen i graven. Därmed försvann ännu en S-märkt tidning. Men dess politiske chefredaktör Peter Akinder blev snabbt uppfångad av partiet. En januarikväll utsågs han av Socialdemokraterna i Kalmar till ny ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Under Akinders tid på Östra Småland var Spårhunden en återkommande och uppskattad skvallerspalt, i den nosades både högt och lågt skvaller från S-leden upp. Uppenbarligen var avståndet mellan parti och press mindre än man ville påskina.

Kommuner utan gränser

Kommunutredningen kommer att föreslå att kommuner som frivilligt sammangår får sina skulder omhändertagna av staten. Orättvist, säger de som enbart ser problem. Alla kanske inte har någon att gå samman med.

Byrån menar att man får titta längre än nästgårds och visa lite vanlig, hederlig svensk uppfinnaranda. Kanske kan vi se fram emot spännande konstellationer som Säffle-Kalix landskommun, med ett kommunfullmäktige som flyttar mellan huvudorterna efter modell från Europaparlamentet. Med lite tur krävs bara en smula nytänkande och gå-på-anda för att få finansministern att öppna börsen.

Svenska Nyhetsbyrån

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.