330 miljoner kronor i extra intäkter ”tvingar” regionfullmäktige att revidera budgeten för 2020 på tisdagens möte. Att det finns områden som behöver förstärkas är alla överens om.
Hur direktörernas löneavtal ska förändras står ännu oklart.
Region Värmland får 330 miljoner kronor i skatter och generella statsbidrag, inklusive läkemedelsbidraget, via regeringens utjämningssystem. Det har NWT tidigare berättat om.
Hur fördelas pengarna?
– 20 miljoner kronor går till kollektivtrafiken. 175 miljoner kronor går direkt till sjukvården. Bland annat satsas tio miljoner kronor på psykiatrin, på initiativ av Vänsterpartiet. Två andra prioriterade områden är missbruksvården och rehabilitering, säger Fredrik Larsson (M), regionstyrelsens ordförande.
Beslut på tisdagen
Mot bakgrund av de nya prognoserna budgeteras nettokostnadsramen till 9 250 miljoner kronor. I den ingår ett behov av att dämpa kostnadsutvecklingen med cirka 210 miljoner kronor under året.
Slutgiltigt beslut om den reviderade budgeten fattas av regionfullmäktige på tisdagen.
Direktörsavtal väcker känslor
En annan ekonomisk fråga som har varit i hetluften är direktörernas generösa löneavtal inom Region Värmland, med en fallskärm på 18 månadslöner vid uppsägning. Den översyn, som tillförordnade regiondirektören Peter Bäckstrand har initierat, är ännu inte klar.
– Vi tittar på hur det ser ut i andra regioner. Av svaren vi har fått in ser det lite blandat ut. Vi försöker hitta en bättre lösning, och räknar med att ha ett förslag klart inom ett par veckor, säger Niklas Larsson, tillförordnad HR-direktör för Region Värmland.
"Dagarna går fort"
Den före detta regiondirektören Anneli Snobl har, fortfarande, 156 000 kronor i månadslön. Peter Bäckstrand, som är tillförordnad på tjänsten, kommer att få ett lönelyft på 42 000 kronor inom kort och har därmed 140 000 kronor i månadslön. Han trivs med uppdraget.
– Det är roligt och dagarna går fort. Jag har förmånen att känna på uppdraget tills en ny regiondirektör tillträder, säger Peter Bäckstrand. Han har inte tagit ställning till ännu om han själv skulle vilja ta över rollen som ordinarie regiondirektör.
Vad är största utmaningen just nu?
– Att komma i gång med ledningsarbetet på ett bra sätt, nu när vi har tillsatt en tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör. Tobias Kjellberg lämnar just nu över till Lena Gjevert, säger Peter Bäckstrand.
Kjellbergs nya uppdrag
Exakt vad förre hälso- och sjukvårdsdirektören Tobias Kjellberg, som slutade i förtid nyligen, kommer att göra framöver är inte helt klart.
– Han har ju en tjänst i regionen och vi tittar på vad han ska ha för uppdrag. Han kommer att vara delaktig i att ta fram underlag för om- och nybyggnationer av Centralsjukhuset, nuvarande lokaler är väldigt slitna, säger Peter Bäckstrand.
"Handlar om mycket pengar"
Tobias Kjellberg, som tidigare hade 136 500 kronor i månadslön, har blivit av med chefstillägget. Därmed får han 5 000 kronor mindre den tillförordnade hälso- och sjukvårdsdirektören, vars månadslön ligger på 130 000 kronor.
Är det rimligt att Tobias Kjellberg får 125 000 kronor i månadslön som projektledare/konsult?
– Det är en jättesvårt att säga om det är rätt eller fel, det handlar om mycket pengar. Jag antar att Peter Bäckstrand har gjort den bedömningen utifrån Tobias Kjellbergs kompetens och utifrån vad som ska utföras. Ombyggnationen av CSK är ju ett väldigt stort ansvar, det handlar om miljardinvesteringar, säger Fredrik Larsson (M), regionstyrelsens ordförande.
Ny regiondirektör dröjer
Rekryteringen av regiondirektör är till synes lagd på is för närvarande.
– Inget har förändrats sedan före jul. Vi känner oss trygga med Peter Bäckstrand och kommer att starta rekryteringsprocessen när vi tycker det är dags. Vi vill inte förhasta oss utan fundera på hur organisationen ska se ut och vilken regiondirektör vi ska leta efter, säger Fredrik Larsson (M).