Hoppa till huvudinnehållet

Packmopedsturnéns framtid hotad

Publicerad:
Packmopedsturnén 2012 med Anders Moneybrother Wendin, Patrik Isaksson, Anna Stadling och Mats Ronander. Göran Samuelsson vid styret.
Packmopedsturnén 2012 med Anders Moneybrother Wendin, Patrik Isaksson, Anna Stadling och Mats Ronander. Göran Samuelsson vid styret. Foto: Carl Edlom

Den är ett begrepp i Artistsverige sedan många år. Packmopedsturnén har placerat de värmländska småvägarna på landets musikaliska karta och lockat artisteliten till den värmländska sommaren.

Men nu är turnéns framtid oklar.

Göran Samuelsson började turnera medelst moped i trakterna runt Fryken redan under 90-talet och tack vare ambassadörer som Totta Näslund, Pernilla Andersson, Ola Magnell och Plura Jonsson har turnén fått den svenska artisteliten att se Värmland från småvägarna.

Men nu är det oklart om turnén får en fortsättning.

– Det är landets äldsta turné, konstaterar Göran Samuelsson.

– Men nu har jag fått avslag från Kulturrådet som har stöttat turnén de senaste åren.

Louise Hoffsten och Shirley Clamp 2017 vid spelningen utanför Sliperiet i Borgvik.
Louise Hoffsten och Shirley Clamp 2017 vid spelningen utanför Sliperiet i Borgvik. Foto: Carl Edlom

Folk från tv

Han berättar att guldåren är förbi, som mest lockade turnén 12 000 besökare (2012).

De senare åren har publiken blivit allt mindre.

– Jag har känslan av att publiken mest vill se folk de ser på tv. Det tycker jag är synd, moppeturnén vill kunna lyfta fram artister som kanske inte är kända för alla.

Om det inte skulle bli någon turné i sommar, hur skulle det kännas?

– Det skulle kännas väldigt tomt. En kompis till mig, som är bilbärgare, sa till mig häromdagen att jag inte fick sluta nu. ”Du ska hålla på i 30 år i 30”.

Om Packmopedsturnén fortsätter i tre år till har den under 30 år tagit sig fram i 30 kilometer i timmen.

– Det där är ju en rolig tanke, skrattar Göran.

– Vi får försöka få till en treårsplan. Som Totta sa när han var med: ”Det är inte för pengarna jag gör det här, det är för att få åka moped en vecka”.

Göran Samuelsson är förhoppningsfull.
Göran Samuelsson är förhoppningsfull. Foto: Carl Edlom

"Idiotiskt"

Han hyser en förhoppning om att det ska bli en turné i sommar, om än en väldigt nedskalad sådan.

– Man får rätta munnen efter matsäcken helt enkelt. Efter varje års turné så delas intäkterna lika mellan de medverkande, det blir aldrig kvar en grundplåt till det kommande året. Idiotisk från början till slut kanske. Men det är så både jag och Packmopedsturnén fungerar, det är kanske inte alltid helt logiskt.

Trots den osäkra framtiden tar Göran Samuelsson situationen med ro.

– Förhoppningen just nu är att få till en turné med fem - sju spelningar. Det är fullt naturligt att intresset kommer och går, konkurrensen om konsertpubliken på somrarna har blivit allt hårdare, jag förstår om folk lägger pengar på annat. Men det kanske inte är läge att ta för givet att man kan gå på moppeturné varje sommar.

Artikeltaggar

Göran SamuelssonKulturrådetNöje/KulturOla MagnellPackmopedsturnénPernilla AnderssonPlura JonssonSliperiet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.