Kommunerna måste sluta slarva

Debatt
PUBLICERAD:
Såväl regeringen som oppositionen marknadsför sina förslag som avgörande för välfärden. Det är naturligtvis rent struntprat. Vad det snarare handlar om är att oppositionen vill visa att den kan köra över regeringen och stödpartierna, skriver Christian Ekström.
Foto: Skattebetalarna
Det handlar om att sluta slösa med skattebetalarnas pengar och att styra, prioritera och strama upp offentlig verksamhet, skriver Christian Ekström.

Den samlade oppositionen har nyligen gått fram och krävt större tillskott till kommuner och regioner för att ”säkra välfärden”. Regeringen svarar med att tidigarelägga sina satsningar på välfärdsområdet. I sin iver att lägga krokben för varandra tävlar partierna om vem som vill spendera mest pengar, trots att ingen förutom möjligtvis Vänsterpartiet på allvar kan tro att några promille extra till välfärden löser problemen ute i kommuner och regioner.

Regeringens satsningar på välfärden handlar om 5 miljarder kronor, vilket motsvarar en halv procent av kommunernas och regionernas kostnader. Det ”räddningspaket” på 2,5 miljarder – utöver det som regeringen redan har tidigarelagt – som den samlade oppositionen går fram med motsvarar i sin tur ett par promille av kommunernas utgifter.

Såväl regeringen som oppositionen marknadsför sina förslag som avgörande för välfärden. Det är naturligtvis rent struntprat. Vad det snarare handlar om är att oppositionen vill visa att den kan köra över regeringen och stödpartierna. Gott så, det visar att den parlamentariska demokratin fungerar. Regeringen måste ha majoritet för sina förslag i Sveriges riksdag och det har den inte. Då blir det bakläxa. Felet är att de tidigare Allianspartierna nu tycks köpa problemformuleringen att det bara är mer pengar som kan rädda kommuner och regioner.

Ingen invänder emot att många kommuner och regioner har en besvärlig ekonomisk situation som delvis beror på beslut fattade av riksdagen. Men som utvecklingen har sett ut och så som debatten förs är risken att de effektiviseringar och den renodling av kommunernas och regionernas verksamhet som verkligen behövs uteblir på grund av ständigt nya tillskott av statliga pengar.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet ska ha en eloge för att de finansierar sin satsning bland annat genom att avskaffa friåret. Men de verkar sakna insikt om att det även i kommuner och regioner finns en relativt stor besparingspotential.

Svenskt Näringsliv presenterade i slutet av förra året en försiktig beräkning av hur mycket kommunerna kan spara av att lära sig av varandra. De uppskattade att ungefär 40 miljarder kan sparas i kärnverksamheterna utan att kvaliteten försämras. Skattebetalarna har tidigare kommit till samma slutsats och identifierat ytterligare nästan 20 miljarder i annan kommunal verksamhet. Närmare 100 miljarder slarvas bort i dåliga offentliga upphandlingar varje år, visade en granskning som SKR:s egna analytiker på Dagens Samhälle Insikt gjorde förra året. En stor del av dessa affärer görs i just kommunsektorn.

Istället för att lägga sin energi på att ställa till det för regeringen borde den borgerliga oppositionen fokusera på de utmaningar Sverige har, inte minst inom välfärden. Det handlar om att sluta slösa med skattebetalarnas pengar och att styra, prioritera och strama upp offentlig verksamhet. Vem vet, det kanske vore ett program att söka stöd för i riksdagen?

Christian Ekström

Vd, Skattebetalarna

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.