Upp till bevis för världsmästare Tänak

Publicerad:
Martin Järveoja och Ott Tänak överraskade alla då de bara fyra dagar efter att ha säkrat världsmästartiteln med Toyota tillkännagav att de skulle lämna för största konkurrenten Hyundai. Foto: Bastien Baudin

Regerande segrare i Svenska rallyt.

Regerande världsmästare.

Ott Tänak borde komma till Värmland med ett utropstecken bakom sitt namn – men efter den spektakulära kraschen i 180 kilometer i timmen i Monte Carlo i debuten för nya teamet Hyundai finns det i stället frågetecken kring den 32-årige estländaren.

Under många år var snacket i rallyvärlden runt Ott Tänaks namn att estländaren var en spännande framtidsåkare – om han bara kunde polera bort de största misstagen.

2015 stod han för den troligtvis mest omtalade avåkningen under 10-talet då han i Mexiko for av vägen – och ner i en sjö.

Men de senaste åren har avåkningarna blivit färre, och när Tänak 2019 blev världsmästare var det efter en säsong helt utan att ha tvingats bryta efter ha besökt skogen.

Våldsamma krascher var nu något i 32-åringens förflutna – trodde alla.

Till SS4 i VM-premiären i Monte Carlo, för ett par veckor sedan.

180 kilometer i timmen var hastigheten när Tänak och co-drivern Martin Järveoja åkte av, 14 sekunder tog det tills bilen till sist stannade och när den gjorde det var man 100 meter från vägen nere på bergskanten.

– Det var en rejäl avåkning. När bilen blir fullkomligt förstörd och det är omöjligt att fortsätta, då vet man att det var en rejäl en, sa Tänak efteråt på sitt vanligt nästintill oberörda sätt till wrc.com och fortsatte:

– Men som alla vet, olyckor händer i motorsport – det är inget nytt.

Och lika nästintill likgiltigt kring den våldsamma kraschen konstaterade han:

– Det tråkigaste var att vi inte kunde tillbringa så mycket tid i bilen.

För både Tänak och Järveoja kunde oskadda kliva ur bilen. De stannade visserligen kvar på sjukhus över natten, men bara som en försiktighetsåtgärd och utan att ha ådragit sig några skador.

Avlutade 2019 starkt

Men Ott Tänak kom till Monte Carlo med något att bevisa, trots att det var hans första tävling som regerande världsmästare.

2019 var ett fantastiskt år där han vann totalt sju VM-deltävlingar – varav sex av de sista nio – och till sist vann förarmästerskapet med hela 36 poäng före tvåan Thierry Neuville och ytterligare tio ner till trean Sébastien Ogier.

Just Ogier var föraren som han petade ner från världsmästartronen, efter sex raka VM-titlar fick fransmannen se sig besegrad.

Premiären i Monte Carlo gav Ott Tänak en helt del att fundera kring.
Premiären i Monte Carlo gav Ott Tänak en helt del att fundera kring. Foto: Fabien Dufour

Och Tänak bröt även den sanslösa svit av franska Sébastiens som världsmästare, innan Ogier inledde sin dominans tog som bekant namnen Loeb nio (!) raka titlar och Ott Tänak blev därmed den förste icke-fransmann att vinna sedan Petter Solberg 2003.

– Vi har ställts mot många utmaningar men klarat av dem. Det är underbart att till sist vinna mästerskapet och vi har givetvis haft mycket stöd från fansen så jag ser verkligen fram emot kommande år, sa Tänak då han föga överraskande utsågs till "Årets förare".

Den svenska rallypubliken är välbekanta med alla estniska fans som först gav Tänaks barndomsidol Markko Märtin sitt stöd – och nu står bakom hans arvtagare.

Dock har just de där fansen de senaste åren fått vänja sig vid att byta teamsympatier.

Bytet som Ott Tänak, vars förnamn förresten uttalas Ojt, gjorde inför säsongen 2018 – från Ford och M Sport-teamet till Toyota – förvånade kanske inte så många.

Desto större var nyhetsbomben då Tänak, fyra dagar efter att han säkrat världsmästartiteln, gick ut med att han skulle lämna det Toyota-team som tagit honom dit – för värsta konkurrenten Hyundai.

– Det är en stor ära för mig att få möjligheten att gå till Hyundai i vad som är en spännande tidpunkt i båda våra karriärer. Jag har stor respekt för vad Hyundai har åstadkommit. Vi har fajtats på nära håll nu i många år, sa Tänak om bytet och fortsatte:

– De har alltid varit ett konkurrenskraftigt team och haft en konkurrenskraftig bil. Så det ska bli spännande att se allt från andra sidan. Föraruppställningen är bra och jag ser fram emot vad vi kan åstadkomma under de kommande åren.

Stjärnspäckat Hyundai

Ja, föraruppställningen kan Hyundai inte klaga på. För kvar, i en begränsad roll där han kör en handfull tävlingar per år, finns niofaldige världsmästaren Sébastien Loeb precis som asfaltspecialisten Dani Sordo och även irländaren Craig Breen som får chansen i tredjebilen i Svenska rallyt.

Martin Järveoja och Ott Tänak firar segern i Svenska rallyt 2019.
Martin Järveoja och Ott Tänak firar segern i Svenska rallyt 2019. Foto: Håkan Strandman

Ohotade toppförare är just Tänak, och fjolårets VM-tvåa Thierry Neuville.

Vem som blir etta? Det får säsongen utvisa.

– Vi kommer båda fajtas om förarmästerskapet och för teammästerskapet. Så enkelt är det. Jag ser inga problem. Från min synvinkel, jag professionell och har ett jobb att göra. Och som team är jag övertygad om att vi kommer bli väldigt, väldigt starka tillsammans med Thierry. Det kommer säkert bli en rejäl fajt inom teamet, men så länge den fajten hålls till sträckorna ser jag inte att det ska bli några problem.

Dock innebär kraschen i Monte Carlo att Ott Tänak, som inte startade om och därmed blev helt utan poäng i premiären, har en uppförsbacke från start i den kampen.

– Men säsongen är lång och planen är densamma. Nu är det dags att slå tillbaka – och vi mår bra och är redo för det, klargör Tänak.

Artikeltaggar

Ott TänakRallySvenska rallyt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare