Hoppa till huvudinnehållet

Ett reko veganvin – är det hållbart?

Publicerad:
Det poppar upp nya märkningar av vin, som veganskt, fairtrade och hållbart. Men vad betyder de?
Det poppar upp nya märkningar av vin, som veganskt, fairtrade och hållbart. Men vad betyder de? Foto: Sofia Ander

Vi tar oss vidare igenom vindjungeln och framför allt igenom alla nya begrepp.

Veganvin till exempel, vad innebär det? Hållbarhet är ett annat uttryck som används inom flertalet branscher i dag. Fairtrade och Reko har ni kanske sett på olika produkter som kaffe, choklad och bananer med flera. Även vin kan vara Fairtrade.

Nu är bara frågan, eller frågorna, vad, hur och varför?

Veganvin

Hur kan ett vin vara veganskt? För det kan väl knappast innehålla kött eller något annat animaliskt?

Svaret blir både ja och nej. Vi tar det från början. När ett vin jäser bildas det proteiner. De yttrar sig genom ”slöjor” eller grumliga partiklar i vinet. Det finns två sätt att ta bort detta. Genom klarning eller filtrering. En del metoder innebär att man som producent använder produkter från djurriket. Det kan vara mjölkprotein, äggvita, kitin och isinglass från fiskens simblåsor. Ämnena har en förmåga att samla ihop proteinet, som sedan sjunker ner till bottensatsen där man därefter kan avlägsna det.

Ett veganvänligt vin däremot är gjort helt utan animaliska produkter. Här används istället ett finmaskigt filter eller ärtprotein för att ta borta det grumliga.

Än så länge finns det ingen enskild organisation för veganvin, men tack vare EU måste det stå på flaskan om vinet innehåller någon form av mjölk- eller äggviteprotein.

Det finns dock flertalet organisationer som ser över både vinerna och producenterna och som därefter kan certifiera och säkerställa att vinet är helt veganskt.

Xavier Côtes du Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic 2017
Xavier Côtes du Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic 2017

Nyfiken på vilka viner som är veganklassade på Systembolaget? Skriv in ordet vegan i sökrutan så får du fram några tips. Eller så provar du vinet nedan.

Veganvin: Xavier Côtes du Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic 2017, nr 2151. 109 kronor. Fast sortiment.

Ekologiskt och vegan, allt på samma gång. Det är dessutom gott och generöst med skogsbär, vilda örter och friska syror.

Fairtrade

Fairtrade är inget nytt begrepp. Du har säkert köpt någon produkt, kanske ett paket kaffe med en Fairtrade-symbol, utan att reflektera över det. På Fairtrades hemsida står det så här:

”Fairtrade är en oberoende certifiering som skapar förutsättningar för odlare och anställda i länder med utbred fattigdom att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor.”

Tyvärr är inte alltid arbetsvillkoren så bra som man önskade i en del länder. Särskilt inte i Sydafrika, Chile och Argentina där Fairtrade tack och lov är mest använt.

Fairtrade jobbar för att förbättra detta. Fairtrade främjar också demokratin och miljön och de försöker bekämpa all typ av diskriminering och barnarbete.

Köper du en produkt med stämpeln Fairtrade, vare sig det är choklad, honung, bananer eller vin, så gör du alltså en god gärning. Inte enbart en ekonomisk sådan.

Mer info finns på hemsidan: www.fairtrade.se

The Pikeman 2018
The Pikeman 2018

Vill du veta vilka produkter som är Fairtrade på Systembolagets hemsida? Skriv in ordet Fairtrade eller Etisk så får du fram en shoppinglista över viner.

Etiskt vin: The Pikeman 2018, nr 2024. 99 kronor. Fast sortiment

En mix på shiraz och några droppar mourvèdre, grenache, cinsault och viognier med adress Sydafrika. Tappad på lättviktsflaska vilket även gör den hållbar. Inbjudande med peppriga skogsbär, örter och viol.

Hållbarhet

Hållbarhet har dykt upp som ett nytt modeord de senaste, låt säga, två åren. Och då snackar vi inte enbart vinindustrin.

Hållbarhet är ett begrepp i vår tid som på ett vis binder ihop allt. Det ekologiska, det etiska, det långsiktiga och miljövänliga.

I en tid av masskonsumtion och snabba puckar behöver vi ta ett steg tillbaka. Ett steg och tänka hållbart. Mer återvinning, mer återanvändning och mer framtiden.

Och det är bara vi människor som kan se till att vårt avtryck på jorden blir lite mer hållbart.

Det kan vi göra genom att tänka på hur mycket och vad vi konsumerar, hur vi reser och hur vi lever.

När det kommer till vinbranschen finns det flertalet faktorer som kan appliceras till hållbarhet. Allt från det lilla till det stora. Från självklarheter som bra arbetsvillkor till mindre vattenförbrukning och till användande av lättviktsflaskor som kan minska carbon footprint – koldioxidavtrycket.

En vingrupp i Chile – VSPT Wine Group – har lanserat ett program, med 360 olika hållbara initiativ inom vinnäringen. Bland annat använder de skalresterna från vinproduktionen och omvandlar dem till biogas. De har dessutom fått ner sin vattenkonsumtion med 20 procent på bara några år och minskat sitt koldioxidavtryck markant tack vare byte till lättviktsflaskor.

Nya Zeeland är också i framkant. Där är nästan hela landets odlade yta med vin klassad som hållbar. Ekologiskt certifierade viner är dock inte lika utbrett, man ser istället till helheten. Biodiversitet – mångfald – är en viktig parameter. Här han man gjort fler åtgärder och planterat lokala växter i gården som gör att välgörande insekter ska trivas och må bra där. Det i sin tur bidrar till en mer levande och fertil jord.

De lägger också stor vikt vid att utbilda sin personal i att tänka hållbart, både ekonomiskt och miljövänligt. Det är trots att människan som är den stora (boven) konsumenten av allt från vatten till mat och vin.

Rua Pinot Noir 2018
Rua Pinot Noir 2018

Som en slutkläm: ett hållbart vin kombinerar det etiska till det miljövänliga och lämnar ett så litet avtryck som möjligt.

Hållbart vin: Rua Pinot Noir 2018, nr 6265. 169 kr. Fast sortiment.

Rua är medlemmar hos Sustainable Winegrowing New Zealand, landets hållbara vinförening.

Läcker pinot noir med friska syror, solvarma körsbär och jordgubbar, mineraler och söta kryddor.

Artikeltaggar

ArgentinaChileEUHelgMat och dryckNya ZeelandSydafrikaSystembolaget

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.