Hoppa till huvudinnehållet

Rekordliten prisskillnad mellan villor och bostadsrätter i Karlstad

Publicerad:
Under den senaste tremånadersperioden sjönk priserna på villor och bostadsrätter i Värmland, visar siffror från Svensk Mäklarstatistik.
Under den senaste tremånadersperioden sjönk priserna på villor och bostadsrätter i Värmland, visar siffror från Svensk Mäklarstatistik. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Under den senaste tremånadersperioden sjönk priserna på både villor och bostadsrätter i Värmland. De sjunkande priserna har resulterat i att prisskillnaden mellan villor och bostadsrätter numera är rekordliten i Karlstad.

Trenden med sjunkande villa- och bostadsrättspriser är en utveckling som Värmland delar med majoriteten av Sveriges län, visar siffror från Svensk Mäklarstatistik. Under den senaste tremånadersperioden sjönk priserna på de värmländska villorna med 5,2 procent, och bostadsrätterna i Värmland med 2,5 procent.

Men enligt Thobias Green, kontorschef på Fastighetsbyrån i Karlstad, handlar det inte om någon större dramatik.

– Sett över tolv månader har priserna stigit. Upp 10 procent för bostadsrätter och 2,1 procent på villor, säger han.

I riket som helhet var bostadsrättspriserna nästintill oförändrade, med en uppgång på 0,2 procent. Likaså var villapriserna i landet relativt lika sedan innan, med en sänkning på 0,5 procent under de senaste tre månaderna.

Karlstadsvillor bröt trenden

I Karlstad bröt villapriserna mot trenden och ökade istället med 0,6 procent, och kostar numera närmare 3,3 miljoner kronor i genomsnitt. Däremot sjönk priserna på bostadsrätterna i Karlstad med 2,2 procent. Utvecklingen har resulterat i att prisskillnaden på villor och bostadsrätter i Karlstad är rekordlåg. Kvadratmeterpriset på bostadsrätter i Karlstad är nu 24 800 kronor, och 24 200 kronor för villor.

– Vi får se om det håller i sig och vad det i så fall kan få för betydelse. Tidigare har kvadratmeterpriset på bostadsrätter varit betydligt högre än på villor, säger Thobias Green.

Artikeltaggar

Fastighetsbyrån ABKarlstadNyheterSvensk MäklarstatistikThobias GreenVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.