Propulsion blev årets häst

Trav/spel
PUBLICERAD:
Daniel Redéns Propulsion blev utsedd till årets häst 2019.
Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
I fjol fick han se sig besegrad av Readly Express.
I år var det ombytta roller.
Propulsion utsågs på fredagen till Årets häst i trav-Sverige 2019.

Topptränaren Daniel Redén är en van pristagare på den årliga Hästgalan på Stockholm Waterfront.

För andra gången i sin framgångsrika karriär utsågs han till Årets tränare och när kvällens tyngsta kategori kungjordes strax före midnatt var han på nytt huvudperson.

Då hade rösterna från svenska folket och Svenska Hästsportjournalisters Klubb räknats och med ett 45-procentigt stöd korades Propulsion till Årets häst.

Den nioårige hingsten vann bland annat Olympiatravet, Åby Stora Pris och Masters-finalen under 2019, och med 8,4 miljoner kronor insprunget var han med bred marginal årets vinstrikaste häst i Sverige.

– Jag är så jäkla glad för ”Proppens” skull. Att jag blev Årets tränare är stort men när mina hästar blir något blir jag berörd. Att Proppen blir årets häst, det finns inget större. Särskilt när Svenska folket har fått rösta, då blir jag jätteglad. Tack för allt stöd! sa Daniel Redén i telefon från Frankrike, varifrån han och Propulsion snart återvänder till Sverige för ännu en satsning mot sommarsäsongens storlopp.

– Vi ska skövla där hemma i sommar, sa Redén.

Kihlström årets kusk

Även Propulsions kusk Örjan Kihlström har gott om utmärkelser från Hästgalan hemma i prisskåpet. I fjol skördade han enorma framgångar och körde in hisnande 56,7 miljoner kronor, vilket gjorde att han prisades som Årets kusk för nionde gången. I den här kategorin hade han konkurrens av Björn Goop och Carl Johan Jepson.

Mats E Djuse, 21, är en färskare profil i travets värld men allt talar för att även han kommer bli en återkommande gäst på Hästgalan. I fjol hade han sitt stora genombrottsår med över sex miljoner kronor inkört och det låg till grund för att han utsågs till Årets komet.

Mats E Djuse blev årets komet.
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

– Jag tycker att jag har varit ganska värdelös och inte haft någon talang, förrän i fjol när det gick riktigt bra. Och nu är det riktigt kul, sa stjärnskottet.

Samtliga vinnare på Hästgalan:

Årets häst: Propulsion

Tränare: Daniel Redén

Årets kusk: Örjan Kihlström

Årets komet: Mats E Djuse

Årets tvååring: Revelation

Årets treåring: Power

Årets fyraåring: Attraversiamo

Årets sto: Activated

Årets äldre: Readly Express

Årets kallblod: Björs Frej

Jim Fricks pris: Daniel Wäjersten

Helen A Johanssons pris: Emilia Leo

Svensk Travsports montépris: Anna Erixon och Liselott Nyström

ATG:s hederspris ridsport: Jens Fredricson

ATG:s hederspris galopp: Fredrik Janetzky

Stig H:s skötarpris: Ellinor Wennebring och Emelie Hillås

Årets uppfödarbragd: Vanja och Ronny Olofsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.