• idag
  26 sep
  13°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  27 sep
  16°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  28 sep
  19°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  29 sep
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  30 sep
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Bland sprängningar och skjutningar

Ledare
PUBLICERAD:
En riktig sprängning.
Foto: Helena Landstedt/TT
Vi lever numera med ständiga skjutningar och sprängningar. Ändå har reaktionen på dem varit påtagligt mild. Framför allt från politiskt håll, men också från allmänheten. Detta beror nog delvis på att vi kallar det för just skjutningar och sprängningar.

Inget ord är det andra likt och vilka vi använder spelar roll. Världen vi lever i existerar förstås oberoende av dem, men de hjälper oss att rama in tillvaron och göra den begriplig.

I teknisk mening är det förstås inte fel att använda orden skjutningar och sprängningar. Samtidigt är det uppenbart att det inte heller är korrekt, det är ord som inte ens är i närheten av att beskriva situationens allvar. Tvärtom trivialiserar de. För vad är egentligen skjutning. Nog kan det vara en avrättning på öppen gata, men det kan lika gärna vara en sportskytt som övar på banan eller en jägare som nedlagt en hare.

Likadant är det med en sprängning. Det kan förstås röra sig om en gängkriminell som apterar en sprängladdning på ett flerfamiljshus utan hänsyn till människors väl och ve. Men det låter ju mer som att Trafikverket under mycket kontrollerade och kunniga former skall extrahera en bit berg för att bygga en ny väg.

Vi är vana vid att skjutningar och sprängningar betecknar dessa legala situationer. Därför är det mindre upprörande att vakna till nyheten att det har skett två sprängningar under natten än att vakna och höra att det har skett två bombdåd. Det senare skänker en väsentligt större grad av obehag – och det är faktiskt lämpligt.

Med all sannolikhet är det också lättare för regeringen att fortsätta att inte göra något substantiellt för att komma till rätta med situationen. Egentligen är det ju ännu värre än så, att exempelvis vilja göra vapenmagasin licenspliktiga är inte bara utan effekt på de kriminella – det förstör för vanligt folk. Det är svårare för politiker att rulla tummarna när landet nästan dagligen plågas av bombdåd och skottlossningar.

Ett närliggande fenomen går att iaktta gällande förklaringen till bombdåden. Det har upprepats från alla tänkbara håll att det är narkotikahandeln som är orsaken. På ett sätt är det förstås sant. Det är narkotikahandeln som leder till att en viss person placerar ut en viss bomb. Men det hjälper oss inte att förstå varför det sprängs i Sverige.

Det finns många länder som är jämförbara med Sverige. Alla dessa länder har narkotikaproblem, men det är bara i Sverige kriminella strör bomber omkring sig som vore det godispapper. Det är en unik situation.

Förmodligen hänger det ihop med vår mångåriga oförmåga att säkra landets gränser. Obeväpnade tullare utan polisiär uppbackning har inget att sätta emot grovt kriminella de stöter på. Skjutvapen och handgranater har kunnat tas in nästan riskfritt. När beteendet väl har etablerats uppstår en marknad för inhemsk produktion, slås den ut lär inflödet öka igen.

I alla situationer bör tydlighet och klarhet premieras. Säg därför hellre bombdåd än sprängningar och påstå inte att de beror på narkotikan.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.